Kannas

Tyyppi

sarjakuva-albumit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nuori karjakko Maria Shemeikka odottaa lehmineen lähtökäskyä hylätyssä kylässä, kun paikalle hoippuu taisteluissa järkensä menettänyt rintamakarkuri Auvo Oksala. Harhailija ei enää tiedä, onko elävä vai kuollut. Hanneriina Moisseisen Kannas kuvaa poikkeuksellista aikaa poikkeuksellisista näkökulmista. Teoksen keskeisiä teemoja ovat sotilaana epäonnistuneen miehen kokemukset ja sotilaiden psyykkiset ongelmat sekä niihin liittyvä rintamakarkuruus. Lisäksi kirja tuo esiin ihmisten ja eläinten keskinäisen huolenpidon ja selviytymisen sodassa. Karjalan kannakselle vuoteen 1944 sijoittuva teos perustuu osittain arkistolähteisiin, ja sota-ajan valokuvat nivoutuvat siinä sarjakuvan kerrontaan.
(Suuri Kurpitsa)


Hanneriina Moisseisen (s.1978) sarjakuvateos Kannas kuvaa poikkeuksellista ajanjaksoa poikkeuksellisista näkökulmista. Karjalan kannakselle vuoden 1944 kesään sijoittuva teos pohjautuu osittain arkistolähteisiin ja siinä sota-ajan arkistovalokuvat nivoutuvat osaksi sarjakuvan kuvakerrontaa.

Teoksen keskeisiin teemoihin kuuluu sotilaana epäonnistuneen miehen kokemus sodasta, sekä sotakirjallisuudessa näihin päiviin asti vältelty aihe, sotilaiden psyykkiset ongelmat ja niihin liittyvä rintamakarkuruus. Sotasarjakuvien ja populaarikulttuurin kuvastolle sekä viralliselle historiankirjoitukselle tyypillisten teemojen eli taistelemisen, sankaruuden, miehisen sisun ja kärsimyksen sijaan Moisseinen tarkastelee kirjassaan ihmisten ja eläinten keskinäistä huolenpitoa ja selviytymistä sodan jaloissa.

Toinen kirjan kahdesta päähenkilöistä on nuori karjakko, Maria Shemeikka, joka lehmineen odottaa lähtökäskyä muutoin hylätyssä kylässä. Yksi lehmistä on poikimaisillaan ja pommit räjähtelevät ympärillä. Palavien lähikylien valaistessa yötaivaan paikalle harhailee sodassa järkensä menettänyt rintamakarkuri Auvo Oksala, ainoana yksiköstään tykistökeskityksestä henkiin jäänyt karjalaisnuorukainen, joka ei enää tiedä onko elävä vaiko kuollut.

Kannas on Hanneriina Moisseisen neljäs sarjakuvakirja. Häneltä on aiemmin julkaistu suomen kielellä teokset Sen synty (2005), Setit ja partituurit (2010) sekä Isä (2013).
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

237

Kustantaja

Kääntäjä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

237

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä