Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Välituntivalvoja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Välituntivalvoja on vastuussa tapahtumista, joita ei pysty hallitsemaan.

Välituntivalvoja on kertomus ihmissuhteista ja niiden asettamista vaatimuksista, teoista, joiden vaikutukset jäävät usein tekijän tietämättömiin. Se on myötätuntoinen, mutta moralisoimaton romaani pienestä ja jokapäiväisestä väkivallasta, johon avuttomuuden tunne monesti johtaa. Kohtalokkaiden käänteiden lomaan mahtuu silti inhimillistä huumoria ja toivoakin.

Juho yrittää pärjätä hankalan erityisluokan opettajana. Nuoren ja kokemattoman opettajan ihanteet ja käsitykset työstä puristuvat synkäksi päivästä toiseen sinnittelyksi. Eräänä lauantai-iltana Juho tapaa kiinnostavan omalaatuisen Minnan, mutta heidän suhteensa perustuu alusta asti oikaisemattomaan väärinkäsitykseen, melkein valheeseen.

Taideopiskelija Minna tutkii karkuun pyrkiviä tunteitaan sarjakuvia piirtämällä. Hän luulee jo päässeensä yli kelvottomasta parisuhteestaan ja aloittelee uutta Juhon kanssa. Kun mustasukkainen entinen ilmestyy takaisin, Minna päättää hankkiutua hänestä eroon pysyvästi.

Juhon oppilas Pyry haluaa perhekodista takaisin äitinsä luokse, mutta äidin uusi arvaamaton miesystävä uhkaa pilata suunnitelmat, eikä Pyryllä ole keinoja muuttaa tapahtumien kulkua. Koulussakin luokan arki heittelehtii välikohtauksesta toiseen.

Kolmen päähenkilön tarinoiden kietoutuessa yhteen, kukaan heistä ei selviä aivan puhtain paperein. Välituntivalvoja on romaani koulusta, mutta myös tarkkanäköinen kuvaus ensimmäisen polven helsinkiläisten nuorten aikuisten elämästä vaihtoehtojen täyttämässä kaupungissa. Tarina kulkee menestyjien tupaantuliaisista työpaikan pikkujouluihin ja Kallion kierroksen kautta lähiöön, peruskoulun ja yhteiskunnan harmaalle reunalle.

(Torni)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

393

Kustantaja

Kieli