Perikato

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Suomenruotsalaisen Ulrika Nielsenin Perikato on dystooppinen runoteos, joka kuvailee tarkkanäköisesti tuhoa kohti kulkevaa maailmaa.

Voittajiin ja häviäjiin jaetussa maailmassa on lopulta kenties vain häviäjiä: pilvenpiirtäjän 27. kerroksessa asuva menestyjänainen kaipaa alas, mutta on unohtanut, mitä hän oikeastaan haluaa tai miltä tuntuu tuntea jotain. Mitä on olla ihminen.

Perikato sisältää intensiivisen läsnäolon hetkiä, joissa kipinöi yhä toivo. Raunioiden keskeltä ja hylätyistä ostoskeskuksista voi löytää yllättävää kauneutta.

Ruotsinkielinen alkuteos Undergången ilmestyi keväällä 2015 ja voitti samana vuonna Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon. Katkelma teoksen nimiosastosta on ilmestynyt aiemmin Niemen suomentamana runouslehti Tuli&Savun juhlakirjassa Ikuinen kertosäe (2015).

(Poesia)

Alkukieli

Tekstinäyte

En osaa kilpailla, hän sanoi. / Siitä siinä on kyse, on aina ollut. / En osaa. / Se ei onnistu. / Heti kun alan kilpailla annan periksi. / Luovutan, hän sanoi. / Annan elävän murtautua esiin. / Suoraan tahdottomuuteni lävitse. / Voisi sanoa: minä tuhouduin. / Voisi sanoa: minä lakkasin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

108

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

106

Kustantaja

Sarjamerkintä