Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Niilo Oravainen - Lapin kuningas

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja kertoo Niilo Oravaisesta, tunnetuimmasta, pelätyimmästä, vihatuimmasta ja rikkaimmasta lapinvoudista, joka 1500-luvun lopulla vastasi sekä Tornion Lapin että Kemin Lapin voutina koko Lapin verotuksesta, kaupasta ja hallinnosta.
Kuningas Kustaa Vaasa nimitti Niilo Oravaisen Tornion Lapin voudiksi vuonna 1560. Hän oli pystyvä ja toimintakykyinen vouti hoitaen koko Ofotenin ja Varangin välisten vuonojen merisaamelaisten sekä kaikkien Tornion Lapin tunturisaamelaisten veronkannon ja kaupan.
Hänet erotettiin erilaisten rikkomusten takia voudin tehtävistä vuonna 1576, mutta nimitettiin uudelleen ammattitaitonsa takia Tornion Lapin voudiksi vuonna 1582.
Kuolematuomion hän sai kaksi kertaa lahjusten ottamisesta, uusien verojen käyttöönotosta, porojen varastamisesta sekä "lapinvaimojen" pitämisestä. Hän selvisi kuolemantuomioista tuon ajan tavan mukaan kohtuullisen lievillä sakoilla.
Hänen paikallistuntemuksensa Pohjoiskalotin alueesta oli kuitenkin niin suuri, että Ruotsin kuningas Juhana nimitti hänet koko Lapin voudiksi 1589. Tuolloin hän oli käytännössä Lapin kuningas.
(Pedaiku)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

160

Kustantaja