Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Heräteostona hevonen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nelikymppinen Adalmiina Turpeinen, Miina, on antikuluttaja ja luomua päästä varpaisiin. Miina on juuri lopettanut keväisen pätkätyöjaksonsa Pötsimäen puutarhalla ja tekee lähtöä polkupyörällä muutaman sadan kilometrin päähän mansikanpoimintaan. Ja mikäs on matkaan laittautuessa, kun alla on arvonnassa voitoksi osunut uusi pyörä.

Pyörä kuitenkin vaihtuu matkan varrella hevoseen, sillä Miina ei kestä katsoa eläimen huonoa kohtelua. Harkitsematon heräteostos poikii monenlaisia käytännön ongelmia ja hämmentäviä tilanteita; asuminen ja liikkuminen on Suomessa suunniteltu peltilehmille.

Pitkän proosan kirjoittajana debytoivan Helena Lapinniemen romaani on kuin Jäniksen vuosi naisnäkökulmasta, lempeää kuvausta pienen ihmisen pyristelystä luonnonmukaisten elämänarvojensa puolesta. ”Tarina on vastalause romanttiselle viihteelle, jossa sankarittaret ovat häikäisevän kauniita ja tavoittelevat rikkauksia, mutta kukaan ei tee mitään perustyötä”, sanoo Lapinniemi.

Hulvattomasta huumorista huolimatta Heräteostona hevonen on pohjavireeltään vakava kuvaus lapsuuden traumojen vaikutuksesta minäkuvaan, ulkonäköpaineista, yhteiskunnan kovista arvoista ja pätkätyöläisen arjesta, joka saa unelmoimaan kaikki ongelmat ratkaisevasta lottovoitosta.

(Reuna)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

358

Kustantaja