Kirjauutuuksia – syksy 2021

Teema
13.7.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Syksyn uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoamassa listauksessa on mukana yli 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit syksyn lasten- ja nuortenkirjoista.

Suomenkieliset romaanit ja lyhytproosa

Päivi Alasalmi: Sudenraudat (Gummerus), syyskuu

"Talvella 1880 Mynämäen metsissä viritetään sudenrautoja turkisrahojen toivossa. – – Sudenraudat vie lukijan 1880-luvun torppareiden, kartanonomistajien ja fennomaanien Suomeen, jota leimasi aatteellisuus ja toiminnan palo. Turun seudun traagisen tapahtumasarjan aikana yksi susi tai susipari surmasi 22 lasta."

Veera AntsaloFernanda (Teos), elokuu

"Antsalon neljäs kirja on runouden logiikalla toimiva romaani, omaperäinen mosaiikkimainen kudelma nuoruuden illuusioista ja unelmista. Se pyöräyttää lukijansa keskelle teini-ikää ja universaalia kuhinaa."

Sofia Blanco Sequeiros: Voitto (Kosmos), syyskuu

"Sofia Blanco Sequeiroksen esseeteos on karismaattinen, yllättävä ja silmiä avaava kirja voiton tavoittelusta ja saavuttamisesta. Esseissä käydään miekkailukilpailuissa, analysoidaan elokuvia, joissa mies on yksin avaruudessa pelastamassa maailmaa, ja havaitaan, että kun maailma palaa, filosofeilla käynnistyvät sössötystalkoot."

Iida Sofia Hirvonen: Radalla (Kosmos), syyskuu

"Iida Sofia Hirvosen nerokkaan proosateoksen aiheita ovat mm. 'tämä aika', söpöys, ketamiini, tiliotefiktio, liminaalitilat, eskapismi, internetfeminismi, personal branding ja kyberavaruus. – – Radalla näyttää meille näynomaisen, 4K-tarkan kuvan epätodellisuudesta, joka 2020-luku on."

Jouni Inkala: Jumalalle pyhitetty susi – runojen muistelmat (Siltala), elokuu

"Jouni Inkala kutsuu lukijansa mukaan ainutlaatuiselle matkalle, runojensa syntysijoille, muistojen labyrinttiin – –. Runoilijan rajattomalla vapaudella viivähdetään myös ajoissa ja paikoissa, joilta omakohtaisia muistoja ei ole, ja solmitaan kauan sitten julkaistuista runoista säikeitä proosamuotoiseen, elävään kerrontaan tässä hetkessä."

Juha Itkonen: Kaikki oli heidän (Otava), syyskuu

"Nelikymppinen teatteriohjaaja Ilmari elää elämänsä kirkasta keskipäivää. On vaimo ja kaksi lasta, puutalo Käpylässä ja hyvin etenevä ura. Rauha kuitenkin järkkyy, kun leskeksi jäänyt isä muuttaa väliaikaisesti asumaan poikansa luokse."

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän (Otava), elokuu

"Nuori Beata palaa kotiinsa, sodan runtelemaan Hankoon talvella 1942. Kun hän kohtaa sattumalta sotavangin, joka näkee suoraan hänen sisimpäänsä, elämä muuttuu peruuttamattomasti. – – Ravisteleva, kaunis ja intiimi kuvaus vihan perinnöstä ja sen ainoasta vastavoimasta, ihmisten välisestä yhteydestä."

Riina Katajavuori: Kypros (Tammi), elokuu

"Koominen ja mietteliäs romaani kirjallisuusmaailman sisältä ja kansainvälisen festivaalin tuoksinasta. Kuinka kauas pitää matkustaa virikkeitä saadakseen tai nähdäkseen lähelle? Suomalainen kirjailija Raita on saapunut runofestivaalille, tällä kertaa Kyprokselle."

Helmi Kekkonen: Tämän naisen elämä (Siltala), elokuu

"Romaanissaan Tämän naisen elämä Helmi Kekkonen seuraa tarkalla, oivaltavalla ja lempeällä katseella Helenan matkaa teini-ikäisestä aikuiseksi. Miten äidin mielenterveysongelmien varjostama lapsuus vaikuttaa naiseksi kasvamiseen, opintoihin, työelämässä selviämiseen ja ihmissuhteisiin?"

Heidi Köngäs: Siivet kantapäissä (Otava), syyskuu

"Marja on oman tiensä kulkija. Hän kasvaa vankilaympäristössä ja saa erilaiset eväät elämään. Hän aloittaa yliopiston, vaihtaa näyttelijäksi, mutta päätyy ohjaajaksi Radioteatteriin Olavi Paavolaisen alaisuuteen. Heidän välilleen syntyy jännite, joka johtaa salattuun suhteeseen."

Rosa Liksom: Väylä (Like), elokuu

"Syyskuu 1944. Kymmenet tuhannet ihmiset hylkäävät kotinsa paetakseen Lapin sodan nimellä tunnetun hävityksen jaloista. Kaiken keskellä on kotitilansa karjaa kuljettava tyttö, jonka perheen sota on hajottanut. Väylä on vangitseva romaani vaelluksesta, evakuointileireistä ja joesta, joka kotinsa jättäneille merkitsi elämän ja kuoleman rajaa."

Miki Liukkonen: Elämä: esipuhe (WSOY), syyskuu

"Liukkonen ei ylitä odotushorisonttia – hän siirtää sen uuteen paikkaan. – – Heidän kiertoratojensa keskipiste on yhteinen: kaikenkattava projekti, jolla pyritään kolmiulotteistamaan elämä kaikkineen. Tuntuuko sinusta, että sinua tarkkaillaan? Ei ihme."

Marissa MehrRusalka – kuiskaajan muotokuva (Siltala), elokuu

"Tiivistunnelmainen romaani maantieteen määrittelemistä identiteeteistä ja klassisen musiikin maailmasta. Gerard Monti on luovaan tyhjiöön pudonnut kapellimestari, joka ei ole onnistunut säveltämään mitään sen jälkeen, kun hänen rakastettunsa Anna jätti hänet."

Maisku Myllymäki: Holly (WSOY), elokuu

"Holly on kerronnaltaan vaikuttava ja tunnelmaltaan tihenevä esikoisromaani kahden naisen kamppailusta huomionkipeyden, häpeän ja salaisuuksien aallokoissa. Luontolehdessä toimittajana työskentelevä Eva saapuu saarelle harvinaisen lintuhavainnon perässä. Hän ei tunne havainnon tehnyttä naista, Hollya, entuudestaan."

Emma Puikkonen: Musta peili (WSOY), syyskuu

"Musta peili on maagisen kaunis romaani maailmasta, jota öljy pyörittää. Ja ihmisestä, jonka on katsottava kuvastimeen. – – Ida, Lotte ja Astrid ovat määrätietoisia naisia, joiden tarinaan öljy kiemurtelee. Kukin heistä ottaa sen haltuunsa, tavallaan."

Matias Riikonen: Matara (Teos), elokuu

"Alkukesän linnunlaulussa kihisevä metsä ja poikien välinen väkivalta ja hellyys yhdistyvät Riikosen otteessa ihmeelliseksi ja vavahduttavaksi kirjallisuudeksi, jonka parissa ajoittain unohtaa lukevansa kuvausta leikistä, ajoittain pelkää lukevansa kuvausta todellisuudesta."

Antti RönkäNocturno 21:07 (Gummerus), elokuu

"Seksuaalinen häpeä leimaa Antin nuoruutta ja saa erilaisia itseinhon muotoja. Silti hän ei voi kontrolloida seksuaalisia halujaan, joita hänen ikätoverinsa pitävät täysin luonnollisina. Romaanin toisessa tasossa minäkertoja seuraa Antin häpeäpainia."

Sisko Savonlahti: Kai minä halusin tätä (Gummerus), syyskuu

"Kai minä halusin tätä kertoo yhden naisen elämästä millintarkasti. Koominen ja säälimättömän terävä romaani käsittelee rumuutta, tavarapaljoutta, menneisyyden valintoja, rahapelejä, rakkautta ja sitä, miten kyetä tekemään suuria päätöksiä, kun niistä aiemmatkin ovat olleet huonoja."

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto (Otava), elokuu

"Finlandia-voittajan odotettu toinen romaani on kuriton kertomus yksinäisyydestä, hengenvaarallisesta sairaudesta ja romaanin vastaanotosta. Kirjailija Jan Holm joutuu pikaiseen leikkaukseen: veri hänen sydämessään on kiertänyt väärään suuntaan ties kuinka kauan."

Runot

Anne Carson: Lyhyet luennot (Poesia, suom. Aki Salmela), elokuu

"Omalaatuinen ja vaivattoman älyllinen teos koostuu luennoista, joita kuulemme ikään kuin unissamme tai uniemme lävitse."

Anja Erämaja: Olen nyt täällä metsässä (WSOY), elokuu

"Eläytyvänä ja leikkisänä rytmin taitajana tunnetun Anja Erämajan kokoelmassa liikutaan lajien ja tunnelmien rajoilla, metsän peitossa, muistojen ja minuuksien koeteltavana."

Janette Hannukainen: Ikimetsän soittolista (Aviador), elokuu

"Monimuotoinen kokoelma pohtii metsän merkitystä ja ihmisen paikkaa ekosysteemissä. Teoksessa kohdataan pyhä petäjä, kaivataan takaisin puunlatvaan, kuunnellaan Pöpelikkö Groupin tiedotteita ja tehotuotetaan ihmishybridejä."

Satu Manninen: Korva kaupungin yllä (Gummerus), lokakuu

"Sigmund istuu huoneessaan ja kuuntelee Doraa, Pikku Hansia, Rottamiestä, Schreberiä, Susimiestä ja Homoseksuaalista naista. Korva kaupungin yllä jättää psykoanalyysin isän teoriansa lumoihin ja nostaa pääosaan potilaan samettisen divaanin päällä."

Olli Sinivaara: Puut (Teos), elokuu

"Sinivaaran kuudes runokokoelma on ylistystä, puhetta puista. – – Puiden lisäksi kokoelma nostaa esiin lähimetsien merkityksen, luonnon itsepintaisen ja hauraan olemassaolon kanssamme ja meistä riippumatta."

Kaarina Valoaalto: Äimän käki (Poesia), elokuu

"Postuumina julkaistava teos Äimän käki on kursailematon ylistys suomalaiselle maaseudulle. Trumpetin töräysten ohella pelloilla puhaltaa preerian tuuli ja pörräävät paarmat."

Käännetyt romaanit ja lyhytproosa

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa (Tammi, suom. Maria Lyytinen), syyskuu

"Mikä meidät erottaa on melankolinen ja myötätuntoinen romaani identtisistä kaksosista, joista toinen elää mustana ja toinen valkoisena. Aikamme kiehtovin nuori kirjailija esittää kysymyksistä kaikkein olennaisimman: kuinka minusta tulee minä?"

Hassan Blasim: Kelloja ja vieraita (WSOY, suom. Sampsa Peltonen)
, syyskuu

"Elias työskentelee Isisin kokin apulaispoikana Mosulissa. Hän on vieras omassa maassaan, jonka Isis on kaapannut, sekä myöhemmin vieras vieraalla maalla, kun hän päätyy turvapaikanhakijaksi pohjolaan."

Maria Broberg: Veden varjot (Atena, suom. Tiina Sjelvgren)
, syyskuu

"Veden varjot kertoo ihmiskohtaloista, joita yhdistää Nilasin katoaminen 1960-luvun puolivälissä. – – Sukupolvien yli kurottava romaani kuvaa tiiviisti yksinäisyyttä, kaipausta, kylän juoruja ja sitä, miten omatunto ei päästä vapaaksi."

Rachel Cusk: Toinen paikka (S&S, suom. Kaisa Kattelus)
, lokakuu

"Nainen kutsuu kuuluisan taiteilijan työskentelemään merellisen maaseutukotinsa vierastaloon. Vuosia sitten taiteilija on tehnyt naiseen lähtemättömän vaikutuksen. – – Goottisia sävyjä saava romaani tarkastelee ihmissuhteiden rakenteita ja moraalisten valintojen perusteita jättäen syvät alitajuiset jäljet."

Lydia Davis: Kafka valmistaa päivällistä (Siltala, suom. Aki Salmela), elokuu

"Lydia Davisin vähäeleiset ja kielellisesti ekonomiset novellit – jotkut vain muutaman virkkeen mittaisia – kuljettavat lukijan mustan huumorin saattelemana yllättäville ja paikoin surrealistisillekin poluille kohti ihmisyyden kummallisimpia ilmentymiä."

Akwaeke Emezi: Makeaa vettä (Kosmos, suom. Sari Karhulahti), joulukuu

"Akwaeke Emezin ylistetyssä esikoisromaanissa nuori nigerialainen nainen Ada luo useita erillisiä minuuksia itselleen. Makeaa vettä on häiritsevä, synkkä, koskettava ja voimakas kasvukertomus ja kuvaus harvinaisesta tavasta kokea maailma – sellaisesta, joka valaisee meidän kaikkien tapaa rakentaa identiteettimme."

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän (Aula & Co, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä), elokuu

"Teresa viettää kesät isänsä synnyinkodissa Apuliassa eteläisen Italian hehkuvassa kuumuudessa. Eräänä kesänä hän tutustuu viereisellä maatilalla asuvaan kolmeen poikaan. – – Jopa taivas on meidän kertoo koskettavalla tavalla nuoruudesta, unelmista ja rakkaudesta – sekä niiden katoamisesta."

Natalie Jenner: Jane Austenin talo (Minerva, suom. Jänis Louhivuori), elokuu

"Pienessä englantilaiskylässä Chawtonissa asui aikoinaan yksi Englannin hienoimmista kirjailijoista, Jane Austen. – – Austenin omaisuutta huutokaupataan ja hänen kotitalonsakin kohtalo on vaakalaudalla ahnaiden grynderien iskettyä siihen silmänsä. Sekalainen joukko hyvin erilaisia ihmisiä – Austenin suvun perillinen, nuori leski, kylän tohtori, Hollywood-tähti, työmies – perustaa Jane Austen -seuran."

Kaj Korkea-aho: Punainen huone (Otava, suom. Laura Beck), elokuu

"– – nuorukainen huomaa joutuneensa mukaan merkilliseen peliin. Hän ryhtyy kirjaamaan muistiin tarinaa, joka vie halun ja alistamisen labyrinttiin, 1980-luvun Helsingin yöpuolelle ja miesten välisten suhteiden mutkikkaisiin asetelmiin – mutta mikä on hänen oma paikkansa siinä?"

Fernanda Melchor: Hurrikaanien aika (Aula & Co, suom. Emmi Ketonen), syyskuu

"Joku on murhannut La Conden, takapajuisen meksikolaiskylän noidan, jonka kerrotaan myyneen sielunsa paholaiselle. – – Kiivastempoinen romaani on hätkähdyttävä ajankuva Meksikon maaseudun nykytodellisuudesta, jossa taikausko, ikivanhat perinteet ja syvälle iskostuneet uskomukset ja tavat sekoittuvat ja sotkeutuvat nykykulttuuriin."

Leah Mercer: Sinä olet arvoitus (Bazar, suom. Timo Korppi), heinäkuu

"Auto-onnettomuudessa päänsä vakavasti loukannut Charlotte McKay on menettänyt muistinsa. Hänen viimeinen muistikuvansa on Rooman-lomasta miehensä Davidin kanssa – neljä vuotta aiemmin. Kun Charlotte saa kuulla olevansa kolmivuotiaan tyttölapsen äiti, hän järkyttyy."

José Luís Peixoto: Saramago ja José (Aviador, suom. Tarja Härkönen)
, lokakuu

"José-niminen nuori kirjailija saa tehtäväkseen kirjoittaa elämäkerta José Saramagosta. Nuori José ei kuitenkaan pelonsekaiselta kunnioitukseltaan uskalla lähestyä suurta kirjailijaa. Häntä askarruttaa, saako hän toimeksiannon hoidetuksi, ja onko tuloksena lopulta elämäkerran asemesta romaani."

David Sedaris: Calypso (Art House, suom. Riina Behl)
, syyskuu

"David Sedaris on Amerikan parhaiten myyviä huumorikirjailijoita, joka on tullut tunnetuksi omaelämäkerrallisista, hilpeän ihmisvihaisista tarinoistaan. Calypso on Sedarisin kymmenes kokoelma, ensimmäinen suomeksi. Sedarisilla on verraton kyky yllättää lukija hauskoilla ja hämmentävillä huomioilla arjen absurdiudesta."

Miriam Toews: Naiset puhuvat (S&S, suom. Kaisa Kattelus), syyskuu

"Kahdeksan eristäytyneen uskonnollisen yhteisön naista kokoontuu salaa öisin keskustelemaan. On tapahtunut jotakin käsittämättömän hirveää – –. Naiset puhuvat on vavahduttava, syvästi koskettava romaani, joka sai inspiraationsa järkyttävistä tositapahtumista bolivialaisessa mennoniittayhteisössä 2000-luvulla."

Quynh Tran: Varjo ja viileys (Teos, suom. Outi Menna)
, syyskuu

"Má ja Hieu – kaikki pyörii heidän ympärillään. Má unelmoi rikastumisesta, Hieu kauniista tytöistä. Heidän rinnallaan varttuu, tarkkailee pikkuveli, jatkuvasti tapahtumien ulkosyrjällä, varjossa.  – – Varjo ja viileys on Quynh Tranin esikoiskirja, romaani rakkaudesta, hullaantumisesta ja siitä, mitä tarkoittaa kuulua perheeseen."

Brian Washington: Mitä meistä jää (Otava, suom. Aleksi Milonoff), syyskuu

"Texasilaiset Mike ja Ben ovat eron partaalla, kun Mike joutuu äkisti matkustamaan Japaniin. – – Ihmisiä suhteensa risteyskohdissa ja rakkauden rajoilla kuvaava romaani kerrotaan vuorotellen Miken ja Benin näkökulmasta."

Dekkarit ja jännitys

Marja Aho: Neidonkorento (Myllylahti), lokakuu

"Dekkarisarjan avausteos ravistelee huumeisiin liittyviä uskomuksia. – – Komisario Simo Sund palaa synnyinseudulleen Lahteen ja saa ratkottavakseen kaupunkilaisia kuohuttavan nuoren tytön kuoleman. Perehtyessään tutkintaan Sund huomaa, että kaupunki velloo huumekohussa ja laittomat päihteet ovat osa myös alaikäisten arkipäivää."

Camilla Grebe: Veteen piirretty viiva (Gummerus, suom. Sari Kumpulainen), elokuu

"Marian elämä on mallillaan. Hänellä on ihana poika, uusi mies Samir ja - useimmiten ihana - bonustytär Yasmin. Kun Yasmin katoaa ja Samiria syytetään tyttärensä murhasta, romahtaa Marian maailma. – – Veteen piirretty viiva käsittelee valheen ja totuuden välistä hienovaraista eroa."

Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli (Otava, suom. Markku Päkkilä), elokuu

"Nuori mies löytyy murhattuna lontoolaisesta asuntolaivasta, ja epäilykset kohdistuvat kolmeen naiseen. Laura on uhrin viimeisin vieras, ja hänen nähdään poistuvan paikalta veren tahrimissa vaatteissa. Carla on uhrin täti, joka on menettänyt perheenjäsenensä vain viikkoja aiemmin. Miriam löysi ruumiin, mutta hän ei kerro poliisille aivan kaikkea."

Saija Kuusela: Katse (Tammi), elokuu

"Ylikonstaapeli Nea Guttorm on jättänyt työnsä keskusrikospoliisin profiloijana Oslossa ja muuttanut pohjoiseen unohtaakseen raastavan, juuri päättyneen avioliittonsa. – – Saija Kuuselan vahvatunnelmainen esikoisdekkari kuljettaa lukijansa Pohjois-Norjaan, missä mereltä vihmova tuuli piiskaa kasvoja ja ympärillä hehkuvat karun kauniit tunturit."

Jens Lapidus: Paratiisikaupunki (Like, suom. Petri Stenman ja Sirje Niitepöld), elokuu

"Lähitulevaisuuden Ruotsissa vastakkainasettelu on viety äärimmilleen. Etuoikeutettujen suojelemiseksi on rakennettu muureja kiellettyjen alueiden ympärille. Kun sisäministeri uskaltautuu suurimmalle kielletylle alueelle Järvaan, kaikki menee pieleen ja hänet siepataan."

Tuire Malmstedt: Lasitarha (Aula & Co), elokuu

"Seitsemänvuotias Henri katoaa jäljettömiin koulun metsäretkellä. Poliisi tekee kaikkensa pojan löytämiseksi, mutta tutkintalinjat päättyvät umpikujaan ja tutkinta lopetetaan. – – Sitten paikallislehdessä kerrotaan, että nelivuotias Lenni on kadonnut keskustan leikkipuistosta. – – Rikostutkijat Elmo Vauramo ja Matilda Metso saavat ensimmäiseksi yhteiseksi tapauksekseen pienen Lennin katoamisen."

Julia Phillips: Katoava maa (Siltala, suom. Hilkka Pekkanen), elokuu

"Eräänä elokuisena iltapäivänä koillisvenäläisen kaupungin rannalta siepataan kaksi sisarusta. – – Katoava maa on paljon muutakin kuin tarina rikoksesta. Teos nostaa esiin voimakkaita kysymyksiä etnisyydestä, yhteiskuntaluokasta ja sukupuolesta, ja pureutuu erityisesti naisten kohtaaman väkivallan moniin muotoihin."

Sari Rainio & Juha Rautaheimo: Vainajat eivät vaikene (Siltala), elokuu

"On joulukuinen sunnuntai-ilta vuonna 2009, kun rikosylikonstaapeli Ville Karila seisoo töölöläisessä asunnossa kuolleen naisen ruumista tarkastellen. – – Rainio ja Rautaheimo ovat kirjoittaneet häpeilemättömän nostalgisen murhamysteerin, jonka vankkana pohjana on asiantunteva kuvaus niin poliisin kuin oikeuslääkärin työstä."

Janne Toivoniemi: Sateenkaarimurhat (Docendo), elokuu

"Suomen kovapalkkaisin copywriter Kimi Kataja elää Helsingin Kalliossa kalliiden artesaanioluiden, satojen eurojen lenkkareiden ja laadukkaiden huumeiden kyllästämää elämää. – – Kun Oluthuone Sivukirjastossa järjestetyt drag queen -bileet päätyvät verisesti, Kimi Kataja tulee tahtomattaan vedetyksi mukaan surman tutkimuksiin. Ystävykset Kimi ja Benny päättävät perustaa Filosofisen etsivätoimiston – –."

C. J. Tudor: Ne muut (WSOY, suom. Saara Pääkkönen), marraskuu

"Gabe on kotimatkalla, kun hän kauhukseen huomaa edellä ajavan auton takaikkunassa oman viisivuotiaan tyttärensä kasvot. Se on viimeinen kerta kun hän näkee Izzyn. Kolme vuotta myöhemmin Gabe ajelee yhä ympäriinsä etsien, vaikka kukaan muu ei usko Izzyn olevan elossa."

Mikael Viima: Verijälki (WSOY), lokakuu

"Dekkari kylmästä, kovasta ja pimeästä ruumisarkusta, joka talvisin kutsuu itseään Helsingiksi. Väkivaltarikostutkija Aarni Susi tulee tajuihinsa vieraan maan lentokentällä, kynsien alla tuoretta verta. Mutta mitä Susi on tehnyt? Hän ei muista."

Spekulatiivinen fiktio

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko (Tammi, suom. Helene Bützow), syyskuu

"Lähitulevaisuuteen sijoittuva, ajatuksia herättävä Klara ja aurinko on kuin sisarteos suositulle Ole luonani aina -romaanille. Klara on keinotekoinen ystävä, älykäs robotti, joka on olemassa auttaakseen ja tukeakseen nuoria vaikeaksi muuttuneessa maailmassa."

N. K. Jemisin: Viides vuodenaika (Jalava, suom. Mika Kivimäki), syyskuu

"Essun lähtee etsimään perheensä rippeitä kuolevassa, kuolettavassa maassa. Ilman auringonvaloa, puhdasta vettä ja viljelysmaata koko maailma on ajautumassa sotaan – –. Nora K. Jemisin on ensimmäinen kirjailija, jonka trilogian kaikki osat ovat saaneet scifi- ja fantasiakirjallisuuden Hugo-palkinnon."

Piia Leino: Lakipiste (S&S), elokuu

"Vuosi 2045. Ekokatastrofi on edennyt ja ympäristöliike radikalisoitumassa. Ruotsissa ekoyhteisö on juuri tehnyt joukkoitsemurhan, mutta Suomessa vaikuttaa vielä rauhalliselta. Kun vaateketjun johtaja kuolee oudossa älylaiteturmassa, poliisi ei osaa epäillä rikosta."

Sylvain Neuvel: Tulevaisuuden historia (Like, suom. Einari Aaltonen), kesäkuu

"Tummanpuhuva satiiri naisista, jotka mahdollistavat kehityksen, ja miehistä, jotka yrittävät pysäyttää heidät. Mian perhe on muokannut ihmiskunnan historiaa yli 99 sukupolven ajan. Ihmishenki on ollut halpa, kun päämääränä on ollut avaruus."

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu (Otava), elokuu

"Leena Lind rakastaa työtään meteorologina, mutta kun sääennusteita laativa yritys myydään ja pilkotaan, hän joutuu haaskaamaan asiantuntemustaan aivottomissa hanttihommissa. Vintius Phoenix -yhtiön salamyhkäinen tutkimushanke herättää Leenan epäilykset: pyrkiikö joku säiden hallitsemiseen?"

Sarjakuvat

Ville Ranta: Kuinka valloitin Ranskan (WSOY), syyskuu

"Ville Rannan omiin kokemuksiin pohjautuva sarjakuvaromaani kertoo taiteilija Ville Rannasta, joka tavoittelee läpimurtoa Ranskan mahtavilla sarjakuvamarkkinoilla – maksoi mitä maksoi."

Tietokirjat

Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen (Bazar, suom. Veli-Pekka Ketola), marraskuu

"Naistutkimukseen erikoistunut tohtori Elinor Cleghorn kertoo kirjassaan Sairas ja viallinen, kuinka lääketiede on kohdellut naisia kaltoin ja kuinka naiset ovat edelleen sairauksien suhteen eriarvoisessa asemassa. Kirja valottaa naisten asemaa lääketieteessä aina antiikin Kreikan vaeltelevan kohdun myytistä noitavainoihin, 1800-luvun hysteerisinä pidettyihin naisiin ja nykyaikaan saakka."

Annie Ernaux: Vuodet (Gummerus, suom. Lotta Toivanen), elokuu

"Annie Ernaux kuvaa ainutlaatuisessa muistelmateoksessaan sotienjälkeistä Eurooppaa, jossa voi löytää ammatin, perustaa perheen ja erota – ja jota leimaavat elintasoerot, maaseudun autioituminen, populismi ja kuluttamisen elämäntapa. Kirjailijan muistot ja ajatukset punoutuvat yhteen populaarikulttuuristen teosten ja historiallisten tapahtumien kanssa."

Pauli Jokinen: Verikoirat (Into), elokuu

"Verikoirat on kuvaus Helsinkiä koetelleesta rajusta väkivallan aallosta ensimmäisen sortokauden (1899-1905) aikana. Kaupungissa tehtiin murhia ja pommi-iskuja ja maanalainen kirjallisuus levisi kadunkulmissa."

Helen Macdonald: Iltalentoja (Gummerus, suom. Irmeli Ruuska), elokuu

"Palkitun H niin kuin haukan jälkeen Helen Macdonald valloittaa monipuolisella esseekokoelmalla, joka herättelee havainnoimaan ja ymmärtämään luontoa – ja samalla itseämme. Iltalentoja vie sienestämään, rengastamaan Thamesin joutsenia ja seuraamaan lintujen iltalentoja korkeuksissa Empire State Buildingin katolta."

Leena Majander: Kirjatyttö (Siltala), syyskuu

"Kirjatyttö-teos kertoo pelottoman ja kunnianhimoisen nuoren naisen opiskeluvuosista, ammatinvalinnasta ja ensiaskelista työelämässä. – – Leena Majander kuvaa elävästi kirja-alan kultaisia vuosia, jotka vähitellen taittuvat tuuliseksi rakennemuutosten ja kiristyvien toimintaedellytysten 2000-luvuksi."

Per T. Ohlsson: Albert Bonnier ja hänen aikansa (WSOY), lokakuu

"Vuonna 1835 juutalaisen kirjakauppiaan 15-vuotias poika Albert Bonnier saapui Kööpenhaminasta Tukholmaan. Kaksi vuotta myöhemmin hän julkaisi ensimmäisen kirjansa. Bonnierin aikana muutoksen tuulet puhalsivat Ruotsissa, niin teknisesti, poliittisesti, taloudellisesti kuin kirjallisuuden saralla."

Tommi Parkko: Runoilijan työkalupakki (Avain), elokuu

"Vuonna 2011 ilmestynyt Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle muodostui nopeasti runouden opettamisen perusteokseksi. Nyt ilmestyvä Runoilijan työkalupakki päivittää teoksen 2020-luvulle ja samalla näyttää kuinka teoksen kirjoittajan Tommi Parkon runouden opettamiseen liittyvä ajattelu on kehittynyt ja muuttunut kymmenen vuoden aikana."

Roland Paulsen: Entä jos (Tammi, suom. Heikki Eskelinen), marraskuu

"Entä jos on kysymys, jota mielemme toistelee, kun arvioimme riskejä ja kuvittelemme, mitä voisi tapahtua. Roland Paulsenin mukaan olemme – ihmisten yhteisöinä – kadottamassa kykymme epävarmuuden sietämiseen."

Kari Silfverberg: Ilmastometsät (Into), syyskuu

"Kiihtyneen ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää keinoja, joilla liiallinen hiilidioksidi voidaan sitoa ja varastoida pois ilmakehästä. Tehokkain ja turvallisin keino tähän on maapallon luontaisten hiilinielujen vahvistaminen: puuston ja kasvillisuuden lisääminen. Ilmastometsät pohtii ilmastometsityksen mahdollisuuksia ja rajoituksia."

Marja-Leena TuurnaEeva-Liisa Manner – Matka yli vaihtelevien äärten (Tammi), joulukuu

"Eeva-Liisa Manner (1921-1995) tunnetaan sodanjälkeisen kirjallisuutemme merkittävänä runoilijana, prosaistina, näytelmäkirjailijana, suomentajana ja kriitikkona, mutta ihmisenä Manner on jäänyt tavoittamattomaksi. Elämäkerta kulkee Mannerin jalanjäljissä lapsuuden ja nuoruuden Viipurissa, uran alkuvaiheen Orivedellä sekä läpimurtovuosien Tampereella. Tärkeä on myös Espanjan Andalusia, jossa Manner 1960-luvulta lähtien kirjoitti pääteoksensa."

 

Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen: https://www.kirjastot.fi/uutiskirjeet