Kirjasammon hakuohje

 

Kirjasammossa on käytössä kolme hakua:

– Teosten ja tekijöiden haku, joka kohdistuu palvelun tietokannassa oleviin tietoihin
– Kansikuvahaku, joka kohdistuu palvelun tietokantaan tallennettuihin kansikuviin
– Artikkelien ja kirjahyllyjen haku, joka kohdistuu Kirjasampo.fi:n toimitettuun sisältöön

 

 

Teos- ja tekijähaku

Kirjasammon tietokannasta haetaan vapaasanahaulla, joka kohdistuu kaikkeen teos- ja tekijäsivuille tallennettuun tietoon. Hakutulossivulle ylimmäksi nousevat kirjailijat ja muut tekijät, joiden alle ryhmittyvät kirjat niiden tyypin mukaan (esim. romaanit, runokokoelmat, kuvakirjat).

 

Voit hakea teosten aiheilla, teemoilla, tapahtuma-ajoilla ja -paikoilla, päähenkilöiden nimillä, takakansitekstissä mainituilla sanoilla, joissakin tapauksissa myös tekstinäytteissä tai aikalaisarvioissa mainituilla sanoilla. Tekijöitä voit hakea elämäkertatiedoilla tai vaikkapa kirjailijoiden muilla ammateilla.

Yleisesti toimiva ohje on, että mitä enemmän hakutermejä, sitä täsmällisemmän hakutuloksen saat.

 

Hakutulokset järjestyvät relevanssin mukaan: teos- tai tekijätiedot, joissa haettu sana esiintyy eniten, tulevat hakutuloksissa ensimmäisinä vastaan.

Kirjasampo on kaksikielinen palvelu, joten se sisältää tietoja myös sellaista kirjoista, jotka ovat ilmestyneet vain ruotsiksi. Jos haluat tulokseksi vain suomenkieliset teokset, se onnistuu kirjoittamalla muiden hakusanojen lisäksi hakukenttään ’suomi’.

 

Esimerkkejä hakutavoista (osa on poimittu Helmet-lukuhaasteen 2021 haastekohdista):

 

1. ”Tarvitsen kirjoja, joissa kirjoitetaan päiväkirjaa.”

Tee haku "kirjoittaa päiväkirjaa", joka tuo tulokseksi kymmeniä romaaneja. Hakutulossivulta näkee, millaisessa yhteydessä haettu termi on tärpännyt, joten jo tässä kohtaa voi arvioida, ovatko tulokset sopivia käyttöösi. Yksittäisten kirjojen tietoja kannattaa avata uusiin välilehtiin hakutulossivulta.

 

2. ”Tarvitsen tietoa kirjoista, jotka on kirjoittanut opettaja.”

 

Haulla "opettajat kirjailijat" saat Kirjasammon hakutulossivulla kohtaan "Henkilö, kirjailija ja muu tekijä" tulokseksi opettaja-kirjailijat, joiden tietosivuilta voit selailla heidän tuotantoaan.

 

3. ”Etsin kirjoja, joissa joku kertoo omista muistoistaan.”

Monissa teoksissa on käytetty kuvailutermiä "muistot" – klikkaa tätä linkkiä. Tässä tapauksessa ei nimittäin kannata tehdä tekstihakua kirjoittamalla sanaa hakukenttään, tulokset ovat silloin epätäsmällisempiä. Miten tällaisen tarkan termihaun voi tehdä? Se onnistuu ns. "helmenkalastelustrategialla", eli voit etsiä Kirjasammosta teosta, jonka kuvailutermeistä löytyy sopiva sana. Tällaista vihreää kuvailutermilinkkiä voi klikata, ja Kirjasampo hakee kaikki ne teokset, joiden asiasanoitukseen kyseinen termi on lisätty.

Kuva Kazuo Ishiguron Ole luonani aina -teoksen teostietosivusta.
(Kuvan lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_9638)

4. ”Haluan lukea kirjan, jossa kerrotaan kaveriporukasta.”

 

Tee haku ”kaveriporuk” ja selaile löytyneitä teoksia. Kirjasammon teos- ja tekijähaussa toimii automaattinen hakusanojen katkaisu, eli sanan alkua hakukenttään kirjoittamalla tulevat tulokseksi kaikki sanat, joissa on mukana kyseinen kirjainjono. 

 

5. ”Haen kirjaa, joka kuvaa Lontoota 2010-luvulla.”

 

Etsi ensin haulla ”lontoo” kirja, jonka konkreettisena tapahtumapaikkana on Lontoo. Klikkaa kirjan sivulla kuvailutiedoista Lontoo-linkkiä, ja kun olet päätynyt takaisin hakutulossivulle, kirjoita hakukenttään 2010-luku ja klikkaa suurennuslasia. Näin saat kaikkein täsmällisimmät tulokset. Asiasanaa klikkaamalla se tallentuu haun muistiin, jolloin voit kirjoittaa hakukenttään lisää täsmentäviä sanoja.

 

Kuvakaappaus hakutulossivusta haulla Lontoo 2010-luku
(Kuvan lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/search/kulsa/2010-luku%20obj:http%253A%252F...)

 

Kansikuvahaku

 

Voit hakea Kirjasampoon tallennettuja kirjojen kansikuvia kirjailijan nimellä, teoksen julkaisuvuodella tai kannessa näkyvillä asioilla, esim. väreillä, esineillä, eläimillä… Kansikuvat on asiasanoitettu mm. YSO-sanastoa käyttäen.

Esimerkkejä:

sininen majakat (hakee kansia, joissa on sinistä ja majakka)
lapset keinut (hakee kansia, joissa on lapsi ja keinu)
Osmo Omenamäki (hakee kansia kuvittajan perusteella)

Hakutulokset voi järjestää nimen, tekijän tai vuoden mukaan.

 

 

Artikkelien ja kirjahyllyjen haku

 

Kirjasammon artikkelien ja kirjahyllyjen haku kohdistuu vain toimitettuun sisältöön, kuten uutisiin, esseisiin, haastatteluihin, kirjalistoihin ja täkyihin. Haku toimii Googlen kautta. Kirjasammon ja Sivupiirin uusimmat sisällöt eivät ilmesty haun tuloksiin heti julkaisun jälkeen, joten niitä kannattaa selata myös artikkelien ja kirjahyllyjen omilta alasivuilta. Sivupiirin artikkelit ovat selattavissa omalta listaltaan.

 

Ohjeistus: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo