Kirjan taajuudella -podcast, jakso 3

Kirjahylly

10 kirjaa

20.3.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Kirjasammon ja Kirjastokaistan podcast-sarja Kirjan taajuudella tarttuu kirjallisuuden ilmiöihin keskusteluilla, jotka tarjoavat kuulijalle paljon lukuvinkkejä. Sarjaa toimittaa Tuomas Aitonurmi, joka keskustelee jaksojen teemoista vaihtuvien vierailijoiden kanssa.

 

Rakkaus kirjallisuudessa – romantiikalla tai ilman

 

 

(Klikkaa upokkeesta jaksoa "Rakkaus kirjallisuudessa - romantiikalla tai ilman" kuunnellaksesi uusimman jakson)

Kirjan taajuudella -podcastin kolmannessa jaksossa käsitellään kirjallisuuden rakkauskuvauksia. Puhutaan erityisesti rakkausromaaneista genrekirjallisuutena, johon liittyen tietoa ja uusia näkökulmia tuo esiin genreä tutkinut Veera Mäkelä. Lisäksi käsitellään teoksia, jotka eivät kuulu rakkausromaanigenreen mutta joissa on mukana rakkausjuoni tai useampia.

Jaksossa keskustellaan rakkausromaanien kehityksestä, siitä minkälaisia pinnanalaisia asioita niistä tutkimuksessa selviää ja mitä trendejä tähän kirjallisuudenlajiin liittyen on nyt maailmalla nousussa. Miten sukupuolten kuvaus rakkausromaaneissa on muuttunut viime vuosina? Miksi onnellisesti päättyvät rakkauskertomukset eivät ole Suomessa suosittuja, ja missä maassa puolestaan tehdään erityisen paljon genreen liittyvää tutkimusta? Jaksossa jaetaan jälleen myös kirjavinkkejä, kun Veera esittelee lukemisen arvoisia rakkausromaaneja ja Tuomas vaikuttavia rakkauskertomuksia muista genreistä.

Veera Mäkelän lukuvinkit rakkausromaaneista:

Georgette Heyer: Devil's Cub / Paholainen rakastuu
Sara Medberg: Holhokki
Susan Elizabeth Phillips: Heroes Are My Weakness
Mary Balogh: A Summer to Remember
(Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo)
Tessa Dare: Romancing the Duke

Tuomas Aitonurmen vinkit muun kirjallisuuden rakkauskertomuksista:

Gabriel García Márquez: Rakkautta koleran aikaan
Anni Kytömäki: Kultarinta
Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
Hannele Mikaela Taivassalo: In transit
Heidi Köngäs: Hertta

Lisäksi keskustelussa mainittiin Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys ja Pirkko Saision Punainen erokirja. Toisin kuin jaksossa sanotaan, Tuomaksen listalla on kaksi käännöskirjaa, sillä Márquezin lisäksi myös Hannele Mikaela Taivassalon romaani on käännös: In transit on julkaistu alun perin ruotsiksi.

Kirjahyllyssä ovat mukana jaksossa mainitut kirjat, joiden tiedot ovat Kirjasammossa, ja teostietoja voi tutkia kansia klikkaamalla.

Kirjan taajuudella -podcastia voi seurata sekä Kirjasampo.fi:n että Kirjastokaista.fi:n kautta, ja jaksot ovat kuunneltavissa Soundcloudissa.