Kirjallisuuden valtionpalkinnot 2019 jaettu

Ajankohtaista
29.11.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjallisuuden valtionpalkinnot jaettiin 29.11.2019. Valtion kirjallisuustoimikunta päättää palkittavat tekijät, jotka tänä vuonna ovat Eeva Kilpi ja Cia Rinne.

Kilven palkitsemisen perusteluja:

"Kirjailija Eeva Kilpi (s. 1928) on kautta mittavan tuotantonsa käsitellyt ekologisia teemoja, naisen suhdetta itseensä ja muihin sekä pakolaisuutta, jonka hän karjalaisevakkona on itsekin kokenut.

Kirjailija ei ole myötäillyt kulloisenkin julkisuuden suosimia aiheita ja asenteita vaan on sitkeästi kulkenut omaa polkuaan. Aika on osoittanut Kilven tuotannon kestäväksi. Hän on ollut tärkeän asian äärellä ja oikeassa jo paljon ennen nykykeskustelua. Pakolaisuus on kipeän ajankohtaista, ihmiskunnan ja luonnon kohtalo on vaakalaudalla eivätkä naisen itsemääräämisoikeus tai seksuaalisuus ole itsestäänselvyyksiä vieläkään.

91-vuotias kirjailija ja runoilija Eeva Kilpi on monin tavoin innoittava esikuva. Hän osoittaa, että taiteilijan työ voi olla luomisvoimaista ja ajatonta tekijän ikävuosista huolimatta."

Rinteen palkitsemisen perusteluja:

"Cia Rinne (s. 1973) on kansainvälisesti tunnetuimpia nykyrunoilijoitamme, vaikka toistaiseksi melko tuntematon kotimaassaan. Hänen taiteellinen tuotantonsa edustaa yhtä kirjallisuuden nykysuuntausta, jossa kirja on vain yksi monista ilmenemismuodoista.

Cia Rinteen runous tapahtuu niin kirjan sivuilla, striimattavina ääniteoksina, interaktiivisina animaatioina, ääni- ja teksti-installaatioina gallerioissa ja museoissa kuin live-esityksinä tai performansseina. Rinteen monikielinen tuotanto kyseenalaistaa myös kielen identiteettien rakentajana. Hänen runoudessaan ei ole oikeita eikä vääriä kieliä. Niin kielten kuin taidemuotojen monimuotoisuus on Cia Rinteen poetiikan keskiössä."

Lisäksi palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla näytelmäkirjailija Heini Junkkaala.

Junkkaalan palkitsemisen perusteluja:

"Näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja Heini Junkkaala (s. 1975) on esitysten tekijänä omaääninen ja tinkimätön. Hän käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisesti ajankohtaisia ja kipeitä aihepiirejä, kuten seksuaalista identiteettiä, sukupuolen moninaisuutta sekä sukupolvisia ja kirkollisia uskomusparadokseja. Aiheitaan hän tutkii epäillusorisen dokumentarismin keinoin, usein yksityisestä, henkilökohtaisesta näkökulmasta. Junkkaalalla henkilökohtainen ei ole oikeutta hakevaa, loukkaavaa tai raflaaviin ja uhriutuviin paljastuksiin pyrkivää. Hänellä on tekijänä ihailtava kyky tehdä yksityisestä yleistä. Tämä luo katsojalle merkittävän samastumispinnan."

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Taiteen edistämiskeskus: Valtionpalkinto 14 ansioituneelle taiteilijalle


Eeva Kilpi. Kuva: Veikko Somerpuro / WSOY