Keväällä tapahtuu

Kirjahylly

10 kirjaa

26.4.2019
|Kaikki kirjahyllyt

Mitä tapahtuu keväällä? Kirjallisuuden maailmassa mitä tahansa: murhia, rakastumisia, uusia alkuja, hiipumisia, heräämisiä. Tässä kymmenen kirjaa, jotka sijoittuvat kevääseen.

Mons Kallentoft: Kevätkuolema (WSOY 2013, suom. Arja Gothoni ja Juha Saikkonen)

Kevääseen heräävässä Linköpingin pikkukaupungissa räjähtää pommi. Intuitiivinen poliisi Malin Fors alkaa tutkia tapausta.

Karl Ove Knausgård: Kevät (Like 2017, suom. Jonna Joskitt-Pöyry)

Isä kertoo kolmekuiselle tyttärelleen ajasta, jolloin äiti odotti tätä ja oli synkkyyden syvimmissä syövereissä. Romaani valosta, pimeydestä ja rakkaudesta.

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät (Otava 2004)

Keväällä 1941 Saksa näyttää voittamattomalta ja Suomessa ajatellaan, että on yksimielisesti mentävä uuteen Eurooppaan. Samaan aikaan Tuomen pihapiirin arkielämässä tapahtuu.

Viivi Luik: Seitsemäs rauhan kevät (Tammi 1986, suom. Eva Lille)

Kertoja on pieni lapsi, joka on elänyt vain neuvostoaikaa - sota ja sitä edeltävä aika on vain kuultua, nähtyä ja kuviteltua. Lopussa koittaa seitsemäs kevät rauhan jälkeen.

Annamari Marttinen: Mistä kevät alkaa (Tammi 2005)

On kevät, tyttären ihanat lakkiaiset edessä, mutta Leilalle kaikki tuntuu hajoavan käsiin. Hän sukkuloi työn, kodin ja Alzheimeria sairastavan äitinsä välissä.

Arto Melleri: Schlaageriseppele (Otava 1978)

Mellerin esikoisrunokokoelma kulkee keväästä talveen. "Taas on kevät, taas / ahmii kyltymätön puhuri / ilman neitseellistä vereslihaa, / pajujen kissoja, koivujen norkkoja."

Taina Teerialho: Hiljainen kevät (WSOY 2008)

Keväällä luonto herää, linnut palaavat, mutta lintuharrastaja Hannan avioliitto tuntuu samalla hiipuvan. Arki pienen pojan äitinä soljuu, mutta tilanne alkaa viedä voimat.

Jouni Tossavainen: New Yorkin lentävä suomalainen (Like 2014)

Romaani kertoo juoksija Hannes Kolehmaisen keväästä 1921, jonka jälkeen hän palasi Suomeen saatuaan Yhdysvaltain kansalaisuuden vain muutamaa kuukautta aiemmin. Mitä tapahtui?

Marja-Liisa Vartio: Se on sitten kevät (Otava 1957)

Anni, elämää nähnyt työihminen, tulee varhaiskeväällä taloon karjakoksi. Samassa rakennuksessa asuu Napoleoniksi kutsuttu mies, ja keski-ikäisten ajelehtijoiden välille kehittyy suhde.

Tarjei Vesaas: Kevätyö (WSOY 1954, suom. Katri Ingman)

Yhdenyönromaanissa paikkana on talo, johon kaksi teini-ikäistä jää vanhempien ollessa matkalla. Kevätyön valossa seurataan symbolisesti merkitsevää kohtalonnäytelmää.