Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto 2018 Eeva Turuselle

Ajankohtaista
15.11.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden parhaasta kaunokirjallisesta esikoisteoksesta jaettavan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon on saanut Eeva Turunen lyhytproosateoksestaan Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (Siltala). Palkintoraati kuvasi teosta: "Alkuvoimaisella kielenkäytöllä operoiva teos liikkuu suvereenisti lajirajojen välillä ja uudistaa siten novellin. Minkään valmiin kirjallisuuskäsityksen mukaista kerrontaa siitä on turha etsiä: välttämättä ei edes tarvitse kertoa juuri mistään, sillä mieli ja psykologia sisältyvät jo teoksen kieleen. Tältä osin Turusta voi luonnehtia myöhempien aikojen Volter Kilveksi. Tarinoiden 'neidit' ja 'neitiherrat' potevat triviaaleista asioista koostuvia tuskia sekä yksinäisyyttä ja kontrolloivat neuroottisesti itseään. On selvää, että huumorin puskuria tarvitaan, ja Turunen hallitsee yhdistelmän hurmaavasti. Hän kirjoittaa progressiivista novellitaidetta, jota tamperelainenkin ymmärtää - ja nautiskelee kuin modernia Nopolaa."

Jaetulle toiselle sijalle finalisteista tulivat Tuukka Pietarisen runokokoelma Yksin ja toisin (WSOY) ja Stiina Saaren runokokoelma Änimling (Teos). Neljänneksi nousi Anna-Liisa Ahokummun romaani Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa (Gummerus).

Lisätietoja:
Kirjasampo: Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat 2018
HS: Eeva Turusen lempeän humoristinen novellikokoelma kommunikaation vaikeudesta voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Kuvat: Siltala

Eeva Turunen ja Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa. Kuvat: Siltala