Vuoden 2023 Finlandia-palkinnot jaettu

Sivupiiri
29.11.2023

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Suomen Kirjasäätiön myöntämät Finlandia-palkinnot on jaettu keskiviikkona 29.11.2023.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut Magdalena Hai romaanistaan Sarvijumala (Otava 2023). ”Romaani kuvaa elämänvaihetta, jossa yksi elämä päättyy ja uuden pitäisi alkaa, mutta mikään ei ole ennallaan. Kirjassa nuorten maailma luodaan taidokkaasti ja teoksen dynaaminen rakenne sekä yllätyksellisyys säilyvät loppuun asti.”

Palkinnon saajan valitsi muusikko Herra Ylppö.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.


Kuva: @Toni Härkönen / Otava

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut Sirpa Kähkönen romaanistaan 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala 2023). Palkintoperusteissa kerrotaan: ”Sirpa Kähkösen vahva, avarakatseinen kertojanääni rakentaa siltaa sukupolvien välisen kuilun yli. Väkevässä teoksessa menneisyyden taakat ja haavat nivoutuvat historian käännekohtiin.”

Palkinnon saajan valitsi professori Jorma Uotinen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.


Kuva: @Laura Malmivaara / Siltala

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut Antti Järvi teoksestaan Minne katosi Antti Järvi? (Gummerus 2023). Palkintoperusteissa kerrotaaan: ”Kirjailija lähtee etsimään sukulaista, joka katosi ensin rajan taakse ja sitten myös suvun muistoista. Tiedon etsintä johdattaa pohdintoihin Suomen historiapolitiikasta, rajaseudusta ja yksittäisten valintojen kohtalokkaista ja pitkälle ulottuvista seurauksista.”

Palkinnon saajan valitsi lastenkirjailija Linda Liukas.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Suomen Kirjasäätiö
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2023 Kirjasammossa
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2023 Sivupiirissä
Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2023 Kirjasammossa