Finlandia-palkinnot 2018 jaettu

Ajankohtaista
28.11.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Olli Jalonen teoksestaan Taivaanpallo (Otava). Palkinnonsaajan valitsi Seppo Puttonen. "Olli Jalosen Taivaanpallo kuvaa pienen pojan varttumisen kautta suurta ajatuksellista murrosta. Se on tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu. Kirjailija kuljettaa lukijan Saint Helenan saarella puunlatvaan tuijottamaan tähtiä, sieltä jännittämään kuinka Angus kestää purjelaivan mastokorissa ja lopulta Lontoon kautta jäätynyttä Thames-jokea pitkin vuoren rinteelle. Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremmat mahdollisuudet ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita.", kuvaili Puttonen puheessaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Siiri Enoranta teoksestaan Tuhatkuolevan kirous (WSOY). Palkinnonsaajan valitsi Riku Rantala. Uutinen palkitusta on luettavissa Sivupiirissä

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Seppo Aalto teoksestaan Kapina tehtailla - Kuusankoski 1918 (Siltala). Palkinnonsaajan valitsi Virpi Suutari. "Kirjan paikallistarkkuus on hiuksia nostattavaa ja tapahtumien asettaminen laajempiin yhteyksiin kertoo syvästä yhteiskunnallisesta tutkimustyöstä ja ymmärryksestä. Tämä tietoteos muistuttaa, kuinka ohuen kuoren varassa sivistys ja järki lepäävät ja miten helposti irrationaaliset voimat voivat lähteä liikkeelle otollisissa olosuhteissa", totesi Suutari puheessaan.

Finlandia-palkinnot jakaa Suomen Kirjasäätiö ja kukin niistä on arvoltaan 30 000 euroa.

Lisätietoja:
Kirjasäätiö: Finlandia-palkinnot
Kirjasampo: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018
Kirjasampo: Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018
Kirjasampo/Sivupiiri: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat
Y
le.fi: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja Siiri Enoranta: "Taikuuden pitäisi kirjoissa oikein loiskua ja lotista"
Yle.fi: Tietokirjallisuuden Finlandian voittaja Seppo Aalto: "Tässä kaikessa koskettaa se kollektiivinen kauheus"

 

Tuomas Aitonurmi ja Katja Kyllönen / Kirjasampo

 

Voittajateosten kansikuvat