EU:n kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat 2019 valittu

Ajankohtaista
8.4.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat vuodelle 2019 on valittu. Ehdolla ovat Mia Franckin Bombträdgården/Pommipuutarha (Förlaget & Teos), Heikki Kännön Sömnö (Sammakko), Piia Leinon Taivas (Kustantamo S&S) ja Eeva Rohaksen Raivo (Otava).

Perustelut:

Mia Franck: Bombträdgården/Pommipuutarha (Förlaget & Teos; suom. Laura Beck)
"Helsinkiläistyttö lähetetään sodan jaloista turvaan Ruotsiin, mutta siellä hän joutuukin kohtaamaan väkivallan ja julmuuden: ne saavat lapsen maagisessa kokemusmaailmassa kasvot. Franckin ote aiheeseen on tuore, ja pakahduttava romaani paljastaa salaisuuksien verhoaman todellisuutensa lukijalle vasta aivan lopussa."

Heikki Kännö: Sömnö (Sammakko)
"Kännö vyöryttää lukijan eteen häkellyttävän rikkaan ja yksityiskohtia tulvivan maailman, jossa kohtaavat musiikki ja taide, politiikka, rakkaus ja suvun salaisuudet. Kerroksellisuudestaan huolimatta Sömnö on aidosti mukaansatempaava eurooppalainen lukuromaani."

Piia Leino: Taivas (S&S)
"Taivas on virkistävän vähäeleinen dystopia lähitulevaisuudesta, väkevä visio kulutusyhteiskunnan kestämättömistä valinnoista ja taiteellisesti täysipainoinen romaani, jonka vahvuuksia ovat luonteva kerronta ja hieno yksityiskohtien taju. Leino onnistuu kuvaamaan sekä 2050-luvun rappeutuneen Helsingin että virtuaalitodellisuus Taivaan niin uskottavasti, että voi hyvin ymmärtää, miksi romaanin hahmot eivät halua Taivaasta takaisin reaalimaailmaan."

Eeva Rohas: Raivo (Otava)
"Rohas rakentaa ihmissuhdeongelmien, avioeron ja alkoholismin usein nähdystä asetelmasta epätavanomaisesti kerrotun, monikerroksisen maailman. Romaanin taitavasti hajautettu kerronta sekä realistisen ja symbolistisen tason onnistunut palmikointi yllättävät lukijan."

Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on edistää eurooppalaisen nykykirjallisuuden näkyvyyttä. Palkinto jaetaan kolmen vuoden jaksoissa, Suomen lisäksi tänä vuonna on mukana 13 muuta EU-maata. Suomen voittaja julkaistaan toukokuun loppupuolella. Palkinnon suuruus on 5000 euroa.

Suomen palkintoraatiin kuuluvat kustantaja Ville Rauvola (pj.), Akateemisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Aki Järvinen, kirjailija Malin Kivelä, professori Anne Mäntynen ja kirjailija Sinikka Vuola.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
SKY:n tiedote