Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Eino Leinon palkinto 2021 Miia Toiviolle

Ajankohtaista
6.7.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuosittain jaettava Eino Leinon palkinto myönnetään 6.7.2021 runoilija Miia Toiviolle.

Eino Leinon seuran palkintoperustelut kokonaisuudessaan:

"Eino Leinon palkinto myönnetään runoilija Miia Toiviolle monisävyisestä, taidokkaasta runoudesta ja työstä kotimaisen lyriikan hyväksi. Toivio on toiminut mm. Tuli & Savu -lehden päätoimittajana ja kirjoittamisen opettajana sekä ollut perustamassa Osuuskunta Poesiaa ja runousyhdistys Nihil Interitiä. Hänet tunnetaan myös ennakkoluulottomana äänirunoilijana, jolla on kyky innostua ja kannustaa kollegoitaan.

Hänen runoutensa on samaan aikaan merkityksistä tiheää ja helposti lähelleen päästävää. Runot katsovat maailmaa ja kirjaavat yhteisen surun, mutta myös silmien pilkkeen.

Uusin kokoelma Sukupuutot (Teos, 2019) on miltei pelottavan ajankohtainen: länsimaisen ihmisen osa yltäkylläisyydessä ei tuo tarkoitusta elämään, lajimme on ajamassa itsensä lisäksi muitakin sukupuuttoon. Pelastavaksi tekijäksi nousee lapsenomainen ilahdus olemisen ihmeen äärellä; 'Tällä tavalla ihminen nähtävästi saa alkunsa / hämmästymällä.'"

Vuodesta 1956 lähtien jaettu Eino Leinon palkinto annetaan erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin ja 5  200 euroa. Rahapalkinnon lahjoittaa Suomen Kirjasäätiö.

6. heinäkuuta vietetään Eino Leinon, runon ja suven päivää.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
HS: Eino Leinon palkinto runoilija Miia Toiviolle "maailmaa katsovista runoista"


Kuva: Milka Alanen / Teos