Docventures 2018 -kirjavinkit, viikko 4

Teema
4.9.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventures-artikkelikuva4

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa nostetaan esille kyseisen viikon Docventures-teeman vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma: Paha poliisi

 

Paha poliisi / vallan väärinkäyttö

 

Kaunokirjallisuus

 

James Ellroy: Musta Dahlia (Like 1996, suom. Jukka Ahokas)

Musta dahlia -kansi

Tekijänsä läpimurtoteokseksi kohonnut dekkari punoo tosielämän murhatapauksen ympärille moninaisen vyyhdin. Los Angelesissa vuonna 1947 löytyy tyhjältä tontilta nuoren naisen ruumis. Murhaa tutkiville poliiseille tapauksesta tulee pakkomielle, joka vie heidät psyyken pimeämmille puolille. Esiin nousee myös poliisien korruptoituneisuus.

 

Paulo Lins: Jumalan kaupunki (Aviador 2016, suom. Tarja Härkönen)

Jumalan kaupunki -kansi

Rio de Janeiron nurjalla puolella sijaitsee "Jumalan kaupungiksi" kutsuttu alue, favela, jossa nuorten ihmisten haaveet tukahtuvat. Korruptoitunut poliisi ei pysty pitämään yllä järjestystä, joten rikollisuus ja väkivalta hallitsevat vahvemman lailla. Tapahtumat kärjistyvät lopulta jengisodaksi, jonka voittajasta tulee favelan uusi hallitsija. Vai tuleeko?

 

George Orwell: Eläinten vallankumous (WSOY 1969, suom. Panu Pekkanen)

Eläinten vallankumous -kansi

"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Sitaatistaan laajalti tunnettu George Orwellin klassikko ei kaipaa paljoa esittelyjä, mutta kerrottakoon, että Orwell tarkastelee teoksessa eläinsadun keinoin vallan väärinkäyttöä. Maatilalla tapahtuneen vallankumouksen jälkeen siat nousevat älykkäimpinä "tasa-arvoisimmiksi" ja valtaan.

 

Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava 2017, suom. Kaijamari Sivill)

Viha jonka kylvät -kansi

16-vuotiaan Starrin ystävä ammutaan heidän tultuaan ensin poliisin pysäyttämiksi. Jo lapsena Starrille on opetettu, miten kuuluu toimia poliiseja kohdatessa. Kotikaupunginosan mustien yhteisö kuohuu, väkivaltaan ja rasismiin on kyllästytty. Kuka saa oikeutta? Viha jonka kylvät on inspiroitunut tapahtumista, joiden myötä Yhdysvalloissa syntyi Black Lives Matter -liike.

 

Tietokirjallisuus

 

Minna Passi ja Susanna Reinboth: Keisari Aarnio: huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina (HS-kirjat, 2018) ja Jari Aarnio, Vepe Hänninen: Myrkky (Werner Söderström Osakeyhtiö, 2017)

Keisari aarnio -kansi Myrkky-kansikuva

Merkittävin suomalaisten luottamusta poliisiin horjuttanut tapaus on varmastikin Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion väärinkäytösten ja rikolliskytkösten paljastuminen. Aarnio-vyyhtiä penkoneiden toimittajien kirjan vastaparina on kiintoisaa tutustua myös Aarnion omaan versioon tapahtumista.

 

Ray Fisman ja Miriam A. Golden: Korruptio: yhteiskunnan vihollinen numero yksi (Vastapaino, 2018)

Korruptio-kansi

Kiusaus käyttää valta-asemaansa oman voiton tavoitteluun on vallan väärinkäytösten perimmäinen syy. Tämä kattava teos korruptiosta käsittelee vallan turmelevaa vaikutusta lukuisin esimerkein ympäri maailman.

 

Daniel Levin: Nothing but a circus: misadventures among the powerful (Allen Lane, 2017)

Kurkistuksia suljettujen ovien taa, vallan kabinetteihin joissa röyhkeydellä ei ole rajaa. Samanaikaisesti sekä naurattava että vihastuttava kokoelma anekdootteja, joiden sankareina seikkailevat vallanpitäjät ja mahtimiehet tekevät mitä tahtovat.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta