Docventures 2018 -kirjavinkit, viikko 3

Teema
4.9.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventures-artikkelikuva3

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa nostetaan esille kyseisen viikon Docventures-teeman vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma: City of Ghosts

 

City of Ghosts / valta ja ISIS

 

Kaunokirjallisuus

 

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S 2018, suom. Outi Menna)

He hukkuvat äitiensä kyyneliin -kansi

Finlandia-palkintoa Ruotsissa vastaavalla August-palkinnolla huomioitu romaani alkaa Isisin kannattajien hyökkäyksestä kirjakauppaan. Sekä tulevaisuudessa että nykyhetkessä liikkuva kertomus kuvaa, miten nuori nainen päätyy terroristijärjestöön ja minkälaiset vaikutukset alussa kuvatulla iskulla voisi olla yhteiskuntaan. Onko suunta käännettävissä?

 

Doris Lessing: Hyvä terroristi (Otava 1987, suom. Elina Hytönen)

Hyvä terroristi -kansikuva

Englantilaisnobelistin teoksessa ns. hyvästä perheestä tullut "kiltti tyttö" Alice alkaa toimia äitihahmona vallankumoukselliselle kommunistiselle järjestölle. Ryhmän alistamaksi ja hyväksikäyttämäksi päätyvä Alice tekee vallatusta purkutalosta kodikkaan, mutta kumoukselliset tahtovat todellista toimintaa. Lopulta huomiota päätetään hakea terroriteoilla.

 

Klaus Mann: Mefisto (Otava 1984, suom. Markku Mannila)

Mefisto-kansi

Todellisiin tapahtumiin pohjautuva romaani on ajankuva 1930-luvun Saksasta. Lahjakas ja kunnianhimoinen näyttelijä näkee tilaisuutensa koittavan Hitlerin valtaannousun myötä. Mann kertoi halunneensa tässä ironisessa ja psykologisesti tarkassa teoksessa pohtia, miksi selkeästi ajattelevat ihmiset joutuivat Hitlerin lumoihin. Vuonna 1936 kirjoitettu kirja sai ilmestymisluvan vasta 1980.

 

Maarit Verronen: Keihäslintu (Tammi 2004)

Keihäslintu-kansi

Verrosen Nuori Aleksis -palkinnon saanut novellikokoelma sisältää julmia, ajoittain väkivaltaisiakin tarinoita. Henkilöiden vallankäyttö on usein kyseenalaista. Teoksen ensimmäinen osa kuvaa yksilöitä, toinen osa yhteisöjä; on itsekkyyttä ja diktatuuria. Kolmas osa sisältää yhden pidemmän kertomuksen, joka haastaa kirjan aiemman pessimismin toiveikkuudellaan: jos on intohimoja, on tunteitakin.

 

Tietokirjallisuus

 

Ari Kerkkänen: Syyria ja Lähi-itä: havaintoja nykypäivästä ja heijastuksia historiasta (Like: Suomen Rauhanpuolustajat, 2015)

Syyria ja Lähi-itä : havaintoja nykypäivästä ja heijastuksia historiasta -kansi

Suomen Lähi-idän instituutin johtajalla Ari Kerkkäsellä on kenties parempi ymmärrys Syyriasta kuin kenelläkään muulla tässä maassa. Blogiteksteistä koottu kirja tarjoaa asiantuntevan näkemyksen Syyrian sotaan ja Lähi-idän ongelmalliseen tilanteeseen.

 

Mohammad-Mahmoud Ould Mohamedou: A theory of ISIS: political violence and the global order (Pluto Press, 2018)

Kansainvälisen historian professorin pyrkimys määritellä ISIS osana historiallista jatkumoa. Hänen mukaansa kyseessä ei pohjimmiltaan ole uskonnollinen liike, vaan sen juuret ovat kolonialismissa, globalisaatiossa ja modernismissa. Erityisen mielenkiintoiseksi kirjan tekee se, että toisin kuin useimmat aihetta käsittelevät teokset sitä ei ole kirjoitettu länsimaisesta näkökulmasta.

 

Nadia Murad ja Jenna Krajeski: Viimeinen tyttö: olin Isisin vankina (Otava 2018)

Viimeinen tyttö -kansikuva

Jesidivähemmistöön kuuluva Nadia Murad kertoo kirjassa Isisin harjoittamasta väkivallasta, kidutuksesta ja raiskauksista, joita joutui todistamaan ja kokemaan Isisin miehitettyä Muradin kotiseudun. Murad pakeni Irakista Saksaan.

 

Samer: The Raqqa diaries: escape from Islamic State (Hutchinson, 2017)

Ainutlaatuinen ikkuna vallattuun kaupunkiin nuoren miehen silminnäkijätodistuksen kautta. Samerin kuvaukset Raqqan asukkaiden kokemista kauheuksista salakuljetettiin Syyrian ulkopuolelle, jotta koko maailma saisi tietää, mitä siellä tapahtuu.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta