Docventures 2018, viikko 2: mies ja tunteet

Kirjahylly

4 kirjaa

24.9.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Kirjasampo ja Helmet-kirjasto julkaisevat taas kirjavinkkejä Docventures-dokumenttien aiheista. Hyllyssä ovat kauden toisen jakson kaunokirjallisuusvinkit. Katso kaikki jakson kirjavinkit: Docventures 2018 -kirjavinkit, viikko 2

Jim Harrison: Syystarinoita (Otava 1983, suom. Eero Huhtala)

Harrisonin teos sisältää kolme noin 250 sivun niteeseen mahtuvaa pienoisromaania. Ehdottomia tunteita ja miehen osaa elämässä kuvaavien kertomusten teemoissa näkyvät vahvasti väkivalta ja rakkaus. Kirjailijan tyyli on kirkkaan selkeä ja siinä on kovaa kauneutta. Tarinat sijoittuvat mm. Yhdysvaltoihin ja Meksikoon. Mitä vaatii vapautuminen väkivallasta?

Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin (Kosmos 2017)

Novellikokoelman päähenkilöt ovat miehiä, jotka ovat eksyneitä eri tavoin. He haparoivat kohti jotakin kaipaamaansa, vaikka aina ei olekaan tarkalleen selvää, mitä se on. Kohtaamisia syntyy niin vanhojen luokkatovereiden kuin pankin puhelinrobotin kanssa. Vaikka lohtua etsitään esineiden ja asioiden maailmasta, tunteet tihkuvat läpi vähintään rivien väleistä.

Tomi Kontio: Saattaa, olla (Teos 2017)

Runokokoelmassa esiintyvät sekä rakkauden että kuoleman edessä koettavat tunteet. Toisen läsnäolosta ja kosketuksesta on lyhyt matka menetykseen ja poissaoloon. Jotakin syttyy, jotakin sammuu. Runoissa ilmaisun voima on suuri, luonnollakin on kokemuksissa oma merkityksensä. Mitä kieli ei tavoita, se on sanojen välissä, se mikä on totta.

Peter Sandström: Valkea kuulas (Schildts & Söderströms 2014, suom. Outi Menna)

Helmet-kirjastojen väeltä kirjallisuuspalkinnon saanut romaani kertoo miehen matkasta lapsuudenkotiinsa vuosien jälkeen. Vanha äiti pyytää apuun korjaamaan autoa, ja poika, keski-ikäinen runoilija, lähtee vaikka ei ole kätevä käsistään. Mies yrittää tulkita tunteitaan ja menneisyyttään. Miltä näyttää omien vanhempien suhde nyt, kun itsellä on lapsia, entä omat elämänvalinnat?