Anvisningar

  1. Sökhjälp
  2. Navigering och innehåll
  3. Registrering och egna bokhyllor
  4. RSS-flöden och Facebook
  5. Information om tjänsten, författaruppgifter och feedback

1. Sökhjälp

1.1 Enkel sökning

Du kan göra enkla fritextsökningar i Boksampo. Skriv in författarens namn och/eller verkets titel eller ett eller flera ämnesord (använd mellanslag mellan orden) i sökrutan som finns uppe till vänster på sidan.

Sökningen har en automatisk kompletteringsfunktion, som föreslår personer, boktitlar och ämnesord som börjar på de bokstäver du skrivit in i sökrutan. I förslagslistan står det efter ett personnamn i parentes ”person, författare eller annan upphovsman” och efter en bok t.ex. romaner, diktsamlingar eller bilderböcker. Om du klickar på en föreslagen författare eller boktitel kommer du direkt till en sida med information om författaren eller boken. I förslagslistan kan det också finnas ord utan parentes efter. Om du väljer ett sådant ord fungerar sökningen som en vanlig sökning, d.v.s. du kommer till en sida med sökresultat med alla verk och författare som hittats med sökning på det valda ordet.

Du kan också skriva hela sökordet i sökrutan och klicka på Enter eller på förstoringsglassymbolen.  Klicka alltid på Enter eller förstoringsglaset om du söker med flera ämnesord.

Trunkering sker automatiskt. Använd citationstecken kring sammansatta uttryck, t.ex "sinuhe egyptiern".

Sökresultaten grupperas enligt genre eller upphovsman. Resultaten rankas efter antalet träffar på sökordet. Sökningen riktar sig även på hela texter såsom beskrivningen av verket och recensioner

1.2 Sök om boken finns på biblioteket

I Boksampo kan du se i vilka bibliotek boken finns. Sök först boken i den vanliga sökningen. Öppna sidan med information om boken. Klicka sedan på länken välj bibliotek som finns under rubriken Exemplar på bibliotek till höger på sidan. Skriv in början av namnet på biblioteket, kommunen eller biblioteksnätverket i rutan som öppnas. Välj sedan ett eller flera bibliotek från listan som visas genom att klicka på bibliotekets namn. Klicka på spara då du valt bibliotek. Under rubriken Exemplar på bibliotek syns nu de exemplar som finns på det valda biblioteket/de valda biblioteken. Klicka på exemplaret så kommer du till det valda bibliotekets webbibliotek, där du kan reservera boken om du har ett lånekort till biblioteket.

1.3 Pärmbildssökning

För sökning av pärmbilder finns det en egen sökfunktion www.boksampo.fi/sv/coversearch. Du kan söka efter pärmbilder med ämnesord, titel, författare, pärmbildens designer eller utgivningsår. Närmare anvisningar för pärmbildsökningen hittar du genom att klicka på länken läs mera eller det grå frågetecknet på pärmbildssöksidan.

1.4 Sök Bokhyllor och artiklar

För sökning av bokhyllor och redigerat innehåll finns en egen bokhylle- och artikelsökning: https://www.boksampo.fi/nodesearch

2. Navigering och innehåll

2.1 Meny

Under Aktuellt hittar du aktuella litteraturrelaterade artiklar. Under Bokhyllor hittar du både bokhyllor som är gjorda av redaktionen för Boksampo och bokhyllor som Boksampos användare gjort och delat med sig av. Under Bokbloggar hittar du en lista med länkar till svenskspråkiga bokbloggar och de nyaste uppdateringarna från de bokbloggar som finns på listan. Under Länkar hittar du länkar till andra litteraturrelaterade webbsidor. Under Sök pärmbild kan du söka efter pärmbilder med ämnesord, titel, författare, pärmbildens designer eller utgivningsår. Under Genrer och listor hittar du romaner grupperade enligt olika genrer och information om bl.a. litteraturpriser, litterära riktningar, skolor och epoker och e-böcker. Via Fråga kommer kommer du till Fråga bibliotekarien-tjänsten där du kan ställa frågor som berör litteratur. Du får svar till din e-post inom tre vardagar.

Under länken Sidospår uppe på sidan hittar du Boksampos ungdomsavdelning. Här hittar du presentationer av och tips om ungdomsböcker, bokhyllor med ungdomsböcker, bloggar och boktips på video. 

2.2 Ingångssidan

Längst upp till vänster hittar du ett boktips som byts ut med jämna mellanrum. Till vänster om boktipset visas böcker från de nyaste bokhyllorna

Under Aktuellt visas aktuella litteraturnyheter och olika artiklar, t.ex. boktipsartiklar, de nyaste inläggen från bokbloggar, samt aktuella litteraturevenemang

Under pärmbilder visas ett antal pärmbilder. Klicka på länken om du vill söka efter en pärmbild. 

Längst ner på sidan hittar du länkar till Boksampos kanaler på sociala medier. 

2.3 Sidor med information om verk och författare

Varje bok och upphovsman är beskriven på en egen sida i Boksampo. Klicka på info-länken under rubriken på sidorna för närmare anvisningar om sidornas innehåll.

3. Registrering och egna bokhyllor

3.1 Registrera dig

Genom att registrera dig kommer du åt att göra egna bokhyllor och kommentera verk. Du registrerar dig genom att klicka på länken Skapa ett konto  uppe till höger på sidan. Fyll i dina uppgifter i formuläret och klicka på knappen Skapa ett konto nederst i formuläret.

3.2 Egna bokhyllor

Då du är inloggad i Boksampo kan du göra egna bokhyllor (listor på böcker). Du kan göra så många bokhyllor du vill och en bokhylla kan innehålla så många böcker du vill. Du bestämmer om det är bara du själv som kan se dina bokhyllor eller om de ska synas offentligt för alla Boksampoanvändare. Du kan också välja om bokhyllorna ska synas på Boksampos ingångssida och om de ska synas i Boksampo eller i Kirjasampo.

Anvisningar för att göra egna bokhyllor

  • För att kunna göra egna bokhyllor måste du vara inloggad i Boksampo. Klicka på Logga in uppe på sidan och fyll i ditt användarnamn och ditt lösenord. Du kan börja bygga upp en bokhylla bara om du är på sidan med information om den första boken du vill lägga till i din bokhylla.
  • Under boktiteln syns knappen ”Lägg till bok”. Då du klickar på den läggs boken till i din bokhylla. Boken syns då i den gråa balken till höger under rubriken Bokhylla.
  • Lägg på detta sätt till så många böcker du vill i bokhyllan. Klicka till slut på spara-knappen i den högra balken under böckerna du valt.
  • På sidan som öppnar sig kan du bestämma om du vill göra en ny bokhylla med de valda böckerna eller om du vill lägga till böckerna i en bokhylla du tidigare gjort. Om du gör en ny bokhylla så skriv in bokhyllans namn och om du vill kan du skriva en beskrivning av bokhyllan.  Du kan ändra på böckernas ordningsföljd genom att dra i pärmbilderna. Välj också om du vill publicera bokhyllan (göra den offentlig), om du vill att bokhyllan ska visas på ingångssidan och språket för bokhyllan, d.v.s. om den ska synas i Boksampo eller Kirjasampo. Kom ihåg att till slut klicka på spara. Det är först då som bokhyllan skapas. Varje bokhylla har en egen url-adress som du kan dela vidare så att andra enkelt kan hitta din bokhylla. Andra kan hitta din bokhylla också genom att i Boksampo söka på bokhyllans namn i bokhylle och artikesökningen  https://www.boksampo.fi/nodesearch

4. Boksampo på Facebook och som RSS-flöden

4.1 Boksampo och Sidospår på Facebook

4.2 Prenumerera på Boksampos nyheter som RSS-flöde

Du kan prenumerera på nyheter från Boksampo.fi som RSS-flöde. Klicka på länkarna nedan och lägg till RSS-flödena som aktiva bokmärken i din webbläsare. Om din webbläsare inte stöder RSS-flöden kan du ladda ner en särskild RSS-läsare.

5. Information om tjänsten,författaruppgifter och feedback

På vår Info-sida hittar du närmare information om Boksampo (redaktionen, registerbeskrivning m.m.).

Författaruppgifterna i Boksampo kommer i huvudsak från författarsidor gjorda av landskapsbiblioteken. Om du är författare och eller annan upphovsman kan du fylla i dina egna uppgifter via denna webblankett.

Informationssäkerhet och dataskydd är av stor vikt för oss. Om du har frågor eller vill kommentera uppgifter som finns på sidan, kan du kontakta oss med hjälp av vår Feedback-blankett eller per e-post till kirjasampo@kirjastot.fi.  

Det är förbjudet att kopiera det redaktionella materialet utan upphovsmannens tillåtelse, med undantag av en korrekt citering. Tillståndsförfrågningar: kirjasampo@kirjastot.fi.