Generalerna

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

6-7/1988

Recension

Generalerna är en tungläst roman. Händelseförloppet nystas upp från slutet. Man får följa med en 16 dagar lång utdragen militärrättegång. Åklagelsepunkterna är över hundra och de genomgås med irriterande noggrannhet. Den åklagade, halvt ihjälslagen av tortyr, hålls vid liv med mediciner och apparater och får själv redogöra för sin förbrytelser. (Något som han gör med verklighetsfrämmande minne för alla detaljer, vartenda ord som sades.) Rättens medlemmar är en samling smågrälande överstar och majorer med en ordförande som mest är intresserad av snaskiga detaljer. Så småningom får man veta att några idealister försökt inrätta en ”idealstat” på en ö, som sedan genom en militärkupp övertagits av en av idealisterna. Den åklagade har ursprungligen spelat en mindre roll i händelseförloppen, men får tydligen som den enda överlevande av de ursprungliga idealisterna fungera som syndabock.
De medverkande har fått internationella namn, så man kan inte direkt geografiskt placera händelseförloppet i någon speciell del av världen. Hela boken igenom svävar man i ovisshet om vad den vill säga. Först det på sitt sätt oväntade slutet ger läsaren ett slags svar. Men jag undrar ändå om man inte kunde ha sagt samma sak på betydligt färre än 275 sidor?