Till Saknadens lov

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

6-7/1988

Recension

Den skicklige essäisten Mikael Enckell inleder sin nya samling ”Till Saknadens lov” med att dra upp gränserna för essän gentemot den vetenskapliga litteraturen och skönlitteraturen. Bokens följande fem essäer handlar sedan på olika sätt om det frånvarandes roll i vårt liv. I två av essäerna beskrivs de finlandssvenska författarna Rabbe Enckells och Gunnar Björlings förhållande till den andliga traditionen. Psykoanalysens uppkomst och judiska förankring utreds och begrundas i en ytterst välskriven och tankeväckande essä. Bokens sista text behandlar insiktsfullt Stockholms förre överrabin Marcus Ehrenpreis, medan Enckell i titelessän sysselsätter sig med människans inre värld och drömmen.
Texterna i ”Till Saknadens lov” är svårforcerade, men intressanta för den som gör sig mödan att penetrera alla deras djupdimensioner. I kraft av sina omfattande kunskaper, sin genomträngande lågmäldhet och sitt briljanta språk framstår Mikael Enckell som en ytterst läsvärd essäförfattare.