Motströms

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

6-7/1988

Recension

Jörn Donners senaste alster är ett uppiggande inlägg i den politiska debatten. Det är ingen debattbok i vanlig mening, snarare några personliga kommentarer om livet i riksdagen, eller Anstalten som han kallar den. Donner besktiver ganska respektlöst det politiska arbetet, just så som en som inte i högre grad hat engagerat sig i politiken föreställer sig att politiserandet går till; d.v.s. politisk kohandel, utskottens oändliga resande, politikers pensionsposter etc. I korta tillbakablickar beskriver Donner också sina ungdoms- och mandomsresor och hur de har påverkat hans politiska synsätt. Han ger också sin version av hur det kom sig att han hamnade på Anstalten, får man tro honom så var det hela ett missförstånd!
Ett genomgående tema är frågan om man kan förena konstnärlig verksamhet med politik. Något svar kommer Donner inte till, om inte boken Motströms kan anses vara svar nog?
Språket är i sedvanlig Donnersk stil lätt och flytande. Positivt är också att Donner inte pekar ut någon, Motströms är inte en ”ankdammsroman” i stil med en del andra finlandssvenska alster. Rekommenderas varmt som synnerligen underhållande läsning.