Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gösta Berlings saga

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Gösta Berlings saga (1891) är Selma Lagerlöfs märkliga debutbok. Med sin blandning av minnen och traditioner och frodig berättarfantasi blev den snart en klassiker i svensk litteratur och har också i stora upplagor vandrat världen runt. Med sin starka inlevelse skildrar författarinnan värmländskt herrgårdsliv med dess nöjen och festligheter, dess dyrkan av skönheten och snillet. Som en virvlande dans går sagan om Gösta Bergling, "den starkaste och svagaste bland människor", och kavaljererna, som tagit som sin uppgift att i yra och galna upptåg "hålla glädjen vid makt i Värmland".
Men denna hyllning till det fria och bekymmerslösa livet är inte hela Gösta Berlings saga; boken är samtidigt en stor dikt om hur glädje och skönhet måste ingå en svår och ofrånkomlig förening med ansvarighet och ödmjuk människokärlek.

(baksidestext, Bonniers 1981)

- - -

Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, ett av den svenska litteraturens mest lästa och hyllade litterära verk, var hennes debut i bokform och utkom första gången 1891. Med denna textkritiska utgåva av Gösta Berlings saga utges verket för första gången sedan 1891 med texten i Lagerlöfs debutroman som förlaga. Den Gösta Berlings saga som funnits i bokhandeln sedan över hundra år tillbaka är i skilda stadier språkligt moderniserad. I utgåvan finns en kort introduktion till verket samt textkritisk kommentar och ord- och sakförklaringar. Den textkritiska apparaten ska kompletteras med ytterligare material på Selma Lagerlöf-arkivets webbsida (ännu ej officiell). Arbetet med utgåvan har utförts inom ramen för Selma Lagerlöf-arkivet, en digital struktur för Lagerlöfs författarskap som från år 2014 ska inkorporeras i Litteraturbanken.

(Svenska Vitterhetssamfundet)

- - -

”Äntligen stod prästen i predikstolen.” Så inleder Selma Lagerlöf sin storslagna debutroman från 1891 om den försupne prästen Gösta Berling, som uppgiven och desillusionerad försöker supa ihjäl sig men räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan håller sig med och ett muntert, sorglöst leverne tar sin början.
Gösta Berlings saga är en mustig skröna från författarinnans älskade Värmland, präglad av både burlesk humor och djupt allvar.

(Bonnier)

- - -

Den försupne, avsatte prästen Gösta Berling räddas till livet av den hårda majorskan på järnbruket Ekeby, i vars flygel en grupp dagdrivare och festprissar – »kavaljererna« – fått fristad. Under en blöt julfest får de besök av brukspatron Sintram, som står i förbund med djävulen. Gösta Berling lockas skriva under ett kontrakt i blod.

Skönhet och destruktiv passion, kaos och uppror, hjältedåd och poesi; till sist den eviga kampen mellan gott och ont, förlagt till det tidiga 1800-talets Värmland. Selma Lagerlöfs debutroman Gösta Berlings saga hör till de absoluta klassikerna och saknar motstycke i svensk litteratur.

Omslagsfotografi av Greta Garbo, fotograferad 1925 av Ruth Harriet Louise vid inspelningen av Virveln [The Torrent] – Garbos första amerikanska film, regisserad av Monta Bell.

(Modernista)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Äntligen stod prästen i predikstolen.
Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

670

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

319

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Förlag

Språk

Lisätietoja

2 vol.