Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Runokirje

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja kuuluu Raili Mikkasen historialliseen nuorten kirjasarjaan, joka esittelee koko joukon nuoria naisia Suomen historiasta voimakkaine temperamentteineen ja palavine sieluineen. Tässä kirjassa kirjailija kertoo nuoren ylioppilaan Karin Wadenströmin (Katri Valan) opettajaseminaarivuodesta Heinolassa vuonna 1921 sekä sitä seuraavista kuohunnan vuosista aina vuoteen 1924 asti, jolloin runoilija Katri Valan ensimmäinen runoteos Kaukainen puutarha julkaistaan. Katri Vala oli aikoinaan ihailluin, lupaavin, mystisin ja lahjakkain Tulenkantajien runoilijaryhmästä. Runokirje antaa todella intensiivisen, tarkan ja elävän nuoruuden kuvan uuden runon uranuurtajasta, temperamenttisesta taiteilijasielusta, pasifistista, ja epävarmasta rakkautta kaipaavasta naisesta. Faktatietoa 20-luvun kirjailijoista, kulttuurielämästä ja sen vaikuttajista on runsaasti. Runokirje on oivallinen apu esimerkiksi esitelmän tekijöille. Faktatieto saa romaanimuodosta taustaa ja syvyyttä. Tarina alkaa laivamatkasta Heinolan seminaariin. Laivalla Kati (kutsumanimi) tutustuu Sirkka Gustafssoniin, josta tulee sekä boksitoveri että sydänystävä. Elämä seminaarissa on sekä opettavaista, että raskasta, eivätkä oppilaiden ja opettajien ajatukset opetuksen sisällöstä aina mene yksiin. On selvää, että Kati on taiteilijaluonne luomistuskineen, unettomuuksineen ja kapinahenkineen. Sirkan kautta Kati pääsee tutustumaan Nuoren Voiman liiton toimintaan ja kirjailijoihin. Sirkka lähettää Katin runoja arvosteltavaksi ja palaute on heti ylistävää. Runoilu on aina ollut Katille rakas harrastus eikä Kati aluksi itsekään usko omiin kykyihinsä. Tosin joskus inspiraation hetkellä kaikki muu paitsi kirjoittaminen on yhdentekevää. Kati tutustuu monien suurten kirjailijoiden teoksiin seminaarin aikana. Hän ahmii Hamsunia, Frödingiä, Strindbergiä, Wildea, Aaro Hellaakoskea ja Einari Vuorelaa. Aino Kallas on Katin suosikki jo entuudestaan. ( Loppujen lopuksi juuri Aino Kallas oli vaikuttamassa siihen, että Katri Valan esikoisteos julkaistiin.) Aikanaan seminaari päättyy ja Kati pääsee pienen kyläkoulun opettajaksi Kuopioon. Kati joutuu elättämään äitiään ja veljeään työllään, joten pelkäksi runoilijaksi ei ole mahdollisuutta heittäytyä. Kati tarjoaa kustantajille runojaan mutta kehuista huolimatta julkaisupäätöstä ei tehdä. Tämä saa runoilijan alun syvään epätoivoon. Kati ystävystyy Olavi Paavolaisen, Elina Vaaran, Yrjö Jylhän ja Ilmari Pimiän kanssa. Hän viettää aikaa tässä iloisessa seurassa, kokee ihastumista ja rakastumista mutta myös pettyy pinnallisuuteen ympäröivässä taiteilijaporukassa. Katin runous on aivan uudenlaista, se hylkää perinteisen runomitan ja loppusoinnut. Se on täynnä värikkäitä, intohimoisia ja tuoreita kielikuvia sekä sanastoa. Kukaan ei ole aiemmin kirjoittanut mitään sellaista. Kirja päättyy esikoisteoksen julkaisuun. Romanssi Yrjö Jylhän kanssa päättyy. Katin vahva oma luonne ja temperamentti tekevät hänestä mystisen hahmon kirjailijoiden joukossa.

(Satu Vähämaa/Sanojen aika)

- - -

Opiskelujen aloittaminen Heinolan opettajaseminaarissa merkitsi porvoolaiselle Katille eli Karin Wadenströmille monenlaisia käytännön järjestelyjä, jopa laivamatkaa! Mutta muuten opiskelijaelämä 1910-1920 -luvuilla ei niin kovin paljon poikennut nykyopiskelijan elämästä: se oli täynnä kiihkeitä tunteita, väittelyjä, rahapulaa, keskustelua kirjoista ja kulttuurista, pojista ja opettajista.

Kirjailijankutsumus muuttui vähitellen yhä tärkeämmäksi Katin elämässä. Katista eli Katri Valasta (1901-1944) tuli yksi ensimmäisiä suomalaisia runoilijoita, joka käytti vapaamittaista, rytmillään hengittävää runomuotoa. Hän oli kiihkeä ja kiistelty hahmo ja jo Heinolassa seminaarin ”kapinajohtaja”. Katilla oli monia kirjeenvaihtotovereita ja ystäviä, joista lopulta muodostui Tulenkantajien runoilijaryhmä. Tulenkantajien vaatimattomana päämääränä oli uudistaa koko Suomen runous: Nuoret tulevat!

Raili Mikkanen saa historian elämään niin ettei se tunnukaan enää historialta vaan osalta meidän elämäämme. Lukija saa uuden ystävän: nuoren Katri Valan.

Editseni liukuu tumma, notkea varjo -
harmaa kissa kulkee yli pihanurmikon
metsästämään nukkuvia lintuja
kuunpaisteisista pehmeistä pesistään.
Sen tietä valaisevat leiniköt
pienin, himmein soihduin.

(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomus nuoresta Katri Valasta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

150

Kustantaja

Kieli