Kirjallisuuspalkintoja jaettu Helsingin Kirjamessuilla 2017

Ajankohtaista
31.10.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Helsingin Kirjamessuilla 2016 jaettiin useita kirjallisuusalan palkintoja. Tässä uutisessa on koosteet kahdeksasta palkinnosta.

 

Helsingin Kirjamessujen Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto Seppo Puttoselle

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain osoituksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Tänä vuonna tunnustuksen ja Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron palkinnon sai kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen. Perusteluista: "Puttonen on yksi maamme tunnetuimmista kirjallisuustoimittajista. Hän on tehnyt radion kirjallisuusohjelmia Ylessä vuodesta 1990 lähtien ensin kulttuuritoimituksen toimituspäällikkönä vuosina 1990–1997 ja sittemmin kulttuuritoimittajana pääaiheenaan kirjallisuus. Aamun kirja -ohjelmaa hän teki yhdessä Nadja Nowakin kanssa vuosina 2007–2016. Tänä vuonna Puttonen on toteuttanut yhdessä taustatiiminsä kanssa 101 kirjaa -hankkeen, johon on valittu yksi kirja Suomen itsenäisyyden jokaiselta vuodelta. Hankkeeseen pohjautuva Kirjojen Suomi -ohjelma kuuluu radiossa kaksi kertaa viikossa ja näkyy televisiossa samoin kaksi kertaa viikossa. – – Seppo Puttosen ohjelmista henkii rakkaus kirjallisuuteen. Hänen selkeät analyysinsä ovat viisaita ja hyvällä tavalla kirjoja sekä kirjailijoita kunnioittavia. Haastatteluissa Puttonen saa kirjailijat kertomaan kirjoistaan tavalla, joka innostaa. Tällä tavalla hän on hankkinut kotimaiselle kaunokirjallisuudelle paljon uusia lukijoita." Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Timo Julkunen. Raatiin kuuluivat toimittajat Suvi Ahola, Annika Hällsten ja Sanna Nikula, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja tiedottaja Reetta Ravi.

Suomen Kirjasäätiön Alvar Renqvist -palkinto Saara Pääkköselle ja Mari Rakkolaiselle

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto jaettiin tänä vuonna 20. kerran. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna jaettiin poikkeuksellisesti kaksi palkintoa, ja molempien suuruus on 3000 euroa. Vuoden 2017 Alvar Renqvist –palkinto myönnettiin kustannustoimittaja Saara Pääkköselle ja tuottaja Mari Rakkolaiselle. Perusteluista:
"FM Saara Pääkkönen on ulkomaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittaja, jolla on laaja ja syvä kielitaito ja luova ja utelias ote suomen kieleen. Hän on suomentajiensa arvostama yhteistyökumppani, sivutoiminen suomentaja itsekin, ja on toimittanut suomennettua kaunokirjallisuutta lastenkirjoista klassikoihin WSOY:ssa vuodesta 2002. Viime vuosina hän on kunnostautunut nykyranskalaisen proosan, mm. Patrick Modianon ja Michel Houellebecqin toimittajana."
"FL Mari Rakkolainen on toiminut 2000-luvun alusta alkaen kustannustoimittajana, tuotepäällikkönä ja tuottajana Otavan oppimateriaalien humanististen aineiden toimituksessa. Oppimateriaalien kustannustoimittajalta vaaditaan erinomaisia ryhmätyötaitoja ja kykyä eläytyä opiskelijan ja opettajan maailmaan. Nämä vaatimukset Mari Rakkolainen täyttää kirkkaasti. Humanistisen sivistyksensä ja opettajankokemuksensa ansiosta hänellä on perusteltu näkemys oppimateriaalien sisällöistä ja pedagogiikasta."

Mondo-lehden Vuoden matkakirja 2017 on Helena Kulmalan, Rauno Lahtisen ja Aleks Talven Turku : kaupunkiopas

Matkailulehti Mondo valitsi tämän vuoden parhaaksi matkakirjaksi Helena Kulmalan, Rauno Lahtisen ja Aleks Talven teoksen Turku : kaupunkiopas (Sammakko). Palkinto jaettiin nyt 15. kerran. Perustelut: ”Tämän kirjan kanssa tekee mieli lähteä Turkuun. Opaskirja auttaa löytämään tutusta kaupungista uutta koettavaa ja on tyyliltään rennon hauska. Tällaisia kirjoja lisää Suomen kaupungeista!” Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Ne saivat Hanna Apajalahden teos Kulttuurimatkailijan Lappi (Into) sekä Ella Kannisen ruokakirja Ella : kotona Italiassa (Tammi).

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n Kuvastaja-palkinto Virve Sammalkorvelle

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto myönnettiin Virve Sammalkorvelle romaanista Paflagonian perilliset (Karisto). Raati luonnehti voittajateosta:
“Vuoden kunnianhimoisempia teoksia.” 
“Ihmisyyttä pohtiva kirja, jossa myös käsitellään ihmisyyteen liittyviä eettisiä ja moraalisia kysymyksiä.”
“Varjojen lapset oli kuvattu hienosti ja erilaisuutta kunnioittaen.”
“Taitavasti rakennettu kokonaisuus, Iaxin päiväkirjan piirustuksia ja päiväkirjan 'julkaisijan' kommentteja ja alaviitteitä myöten.”
“Eläinmäisten ihmisten yhdistäminen aikaan, jolloin evoluution tutkimus oli alussaan ja muutenkin pohdittiin eläimen ja ihmisen eroja, oli oivaltava ratkaisu.”
Katso kaikki palkinnon ehdokkaat Kirjasammon kirjahyllystä. Kilpailuun osallistuivat vuonna 2016 julkaistut suomalaiset fantasiaromaanit selkeästi satukirjoiksi laskettavia teoksia lukuun ottamatta. Raadin jäsenet olivat Satu Keinänen, Susanna Keinänen, Kaisa Linnasalo ja Elisa Wiik.

Äidinkielen opettajain liiton Nuori Aleksis -palkinto Hanna Kauppiselle

Äidinkielen opettajain liitto jakaa vuosittain Suomen Kulttuurirahaston tuella Nuori Aleksis -palkinnon. Palkintosumma on 1 500 euroa ja voittajan valitsee toisen asteen opiskelijoista koostuva raati. Tänä vuonna palkinnon sai Hanna Kauppinen romaanistaan Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut (Myllylahti). Loppuraadin perusteluista: "Teoksen aiheet ovat nuorten mielenkiintoa herättäviä. Kirjailijan nuori ikä inspiroi kirjallisuudesta kiinnostuneita nuoria, joilla on tavoitteena oman teoksen julkaiseminen.  – – Fantasiakirjallisuuteen usein yhdistetyt mystisyys ja salaperäisyys eivät tästäkään teoksesta puuttuneet. Henkilöhahmot ovat hyvin rakennettuja ja tunnelma koukuttava, mistä raati antaa erityiskiitosta."

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnot Karo Hämäläiselle, Kaisa Isotalolle, Harri Kalhalle, Maria Lähteenmäelle ja Mauri Saariselle

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tänä vuonna palkinnon sai viisi tietokirjailijaa. Otteita perusteluista:
"Karo Hämäläinen on monipuolinen kirjoittamisen ammattilainen. Hän on työskennellyt muun muassa Arvopaperi-lehden toimituspäällikkönä ja kirjallisuuskritiikin verkkolehden Kiiltomadon päätoimittajana. Tällä hetkellä hän toimii kirjallisuuslehti Parnasson vastaavana tuottajana sekä vapaana kirjailijana ja toimittajana. – – Hämäläisen laaja kirjallinen tuotanto pitää sisällään niin lastenkirjoja, romaaneja kuin tietokirjoja. Tietokirjallisessa tuotannossaan Hämäläinen on perehtynyt muun muassa sijoittamiseen ja urheiluun. – – Hämäläisen talous- ja sijoittamiskirjat kertovat monimutkaisista asioista yleistajuisesti. Ne ovat suurenkin yleisön luettavissa."
"Kaisa Isotalo on paitsi tieto- ja oppikirjailija myös Seinäjoen lyseon palkittu rehtori ja kotitalousopettaja. Isotalo on ollut yksi legendaarisen Kotiruoka-kirjan tekijöistä ja toimittajista 1980-luvun jälkipuoliskolta saakka. – – Isotalo on tehnyt myös keittokirjoja lapsille sekä kotitalouden oppikirjoja. Isotalo on väitellyt tohtoriksi vuonna 2014 rehtoreiden vaikeiksi kokemista johtamiskokemuksista. Isotalon vahva ammatillinen osaaminen näkyy kaikessa hänen tekemisessään."
"Filosofian tohtori Harri Kalha on taidehistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa sekä visuaalisen kulttuurin tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Pitkän tutkijanuransa lisäksi Kalha on julkaissut lukuisia yleistajuisia tietoteoksia ja artikkeleita erityisesti taidehistoriaa ja kulttuurintutkimusta käsittelevistä aiheista. Harri Kalha käsittelee teoksissaan monipuolisesti visuaalisen kulttuurin kenttää. – – Kalha on käsitellyt teoksissaan raikkaan yleistajuisesti katseen ja katseen kohteena olemisen, vallan, halun sekä ruumiillisuuden teemoja. Kalha antaa teoksissaan äänen myös historian unohtamille ja marginaalissa eläneille."
"Maria Lähteenmäki on tehnyt pitkän akateemisen uran yliopistojen eri viroissa. Tällä hetkellä hän on arktisten alueiden ja Suomen historian professori Itä-Suomen yliopistossa. Lähteenmäki on julkaissut useita tieteellisiä monografioita, oppikirjoja, tietokirjoja ja kirjoittanut suuren joukon artikkeleita. – – Lähteenmäen teokset ovat laajentaneet Karjala-kuvaa ja käsitystä rajaseutujen ihmisten historiasta. Teokset ovat uraa-uurtavia, mistä kertoo sekin, että hän on saanut rohkeilla tulkinnoillaan aikaan laajaa keskustelua ja myös vastaväitteitä."
"Mauri Saarinen on varatuomari ja asianajaja, jolla on monipuolinen kokemus sekä koulutus työ- ja sosiaalioikeuden alalta kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän toimii asianajotehtäviensä ohella kouluttajana erilaisilla yksityisen ja julkisen sektorin koulutusorganisaatioiden kursseilla. Saarisen pääteos on vuonna 1991 ilmestynyt Työsuhdeasioiden käsikirja. – – Saarinen on erinomainen esimerkki tietokirjailijasta, jolla on laaja-alainen ymmärrys alansa erityiskysymyksistä. Tämän kivijalan päälle on ollut hyvä rakentaa uudistettuja painoksia, etenkin kun Saarisen teokset ovat käyneet läpi myös laajan ja kriittisen lukijakunnan testin."

Kristilliset kustantajat ry:n Vuoden kristillinen kirja -palkinto Eero Junkkaalalle

Vuoden kristillinen kirja 2017 on Eero Junkkaalan toimittama Raamattu alusta loppuun (Karas-Sana). Voittajan valitsi lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen, joka perusteli valintaansa: "Eero Junkkaalan toimittamassa teoksessa Raamattu alusta loppuun käydään Ison Kirjan sisältö läpi kaikkiaan kuudessatoista luvussa. Kaikki kirjoittajat ovat raamatunopettajia, mutta heidän taustansa ovat erilaisia. Joukkoon kuuluu niin professoreita kuin maallikkojakin. Tämä kirjavuus on ilman muuta rikkautta ja tarjoaa monenlaisia näkökulmia ja lähestymistapoja aiheisiin. – – Kirjan viritys on yleistajuinen, ja sen toivoisi tavoittavan laajan lukijakunnan. Se toimii erinomaisena johdatuksena ja innoittajana Raamatun lukemiseen ja siihen perehtymiseen. Tälle kirjalle on helppoa povata pitkää ikää."

Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Ismo Loivamaalle

Kirjailija kiittää -palkinto on perustettu tunnustukseksi henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta. Palkinto on teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä sarjasta Kaksivärikala. Vuoden 2017 Kirjailija kiittää -palkinnon sai kriitikko ja tietokirjailija Ismo Loivamaa. Perusteluista: "Ismo Loivamaa on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntija, toimittaja ja kirjallisuusarvostelija. Hänen syvällinen kirjallisuudentuntemuksensa näkyy mittavana määränä lasten- ja nuortenkirjallisuuden alan tietokirjoja. Esimerkiksi kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita esittelevä hakuteossarjassa oivaltavat analyysit osoittavat teosten keskeiset teemat ja niiden suhteen kulttuuriin."

 

Lisätietoja:
Helsingin Messukeskus: Rakkaudesta kirjaan -palkinto kirjallisuustoimittaja Seppo Puttoselle
Suomen Kirjasäätiö: Alvar Renqvist -palkinto
A-lehdet: Vuoden matkakirja 2017 vie Turkuun
Suomen Tolkien-seura: Fantasiakirjallisuuspalkinto Kuvastaja jaettiin Helsingin Kirjamessuilla
ÄOL: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut toi Hanna Kauppiselle Nuori Aleksis -palkinnon
Suomen tietokirjailijat: Tietokirjailijapalkinnot jaettiin Helsingin Kirjamessuilla 28.10.2017
Vuoden kristillinen kirja
Suomen Kirjailijaliitto: Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Ismo Loivamaalle

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo