Jarkko Laine -palkinnon ehdokkaat 2017

Kirjahylly

4 kirjaa

13.4.2017
|Kaikki kirjahyllyt

Jarkko Laineen seuran hallinnoima Jarkko Laine -palkinto jaetaan kahden edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle. Palkintoraati on nimennyt vuosina 2015-2016 julkaistuista suomen- ja ruotsinkielisistä teoksista neljä ehdokasta. Alla teokset ja raadin perustelut.

Pauliina Haasjoki: Planeetta (Otava 2016)

Planeetta kuvaa elämän monimuotoisuutta ja asioiden toisiinsa kytkeytyneisyyttä planetaarisessa mittakaavassa. Vaikka kokoelman taustalla saattaa aavistaa tämänhetkisen huolen maapallomme tulevaisuudesta ilmastonmuutoksineen ja lajien tuhoutumisineen, Haasjoki ei lähde dystopioiden tai kritiikin tielle. Tuhokuvien sijaan kokoelma kehii eteemme elämän suunnattoman rikkauden ja monimuotoisuuden, ja kokoelman runoilmaisu on tämän palveluksessa: konkreettisten, toisiinsa kietoutuneiden kuvien avulla lukijakin kiedotaan osaksi planeetan elämän ihmettelyä.”

Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus (Teos 2015)

”Aikamme sirpaleisuus näkyy Muodonmuuttoilmoituksen muodossa ja tyylissä, kuvakulmat yllättävät. Kaaja on omaehtoinen surrealisti, jonka teksti on kesyttämätöntä, haasteellista ja rajua, mutta samalla iloista sekä täynnä energiaa. Tarinoissaan hän tutkii ruumista, ruumiillisuutta, seksuaalisuutta sekä naisten ja miesten sukupuolirooleja tuottaen absurdia, abjektia ja groteskia ilman pidäkkeitä, hurjastelee myyteillä ja laskeutuu rivouksista herkkyyteen sulavasti kuin joutsen veteen. Kaaja on kielirekisterien mestari ja luo uutta kieltä kuvatessaan ikiaikaisia elämän asioita ja nyrjäyttämällä kieltä sijoiltaan, onnistuu liikauttamaan lukijan ajatuksia uusiin asentoihin.”

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan (WSOY 2016)

Emme enää usko pahaan on farssista tragediaksi muuttuva tarina Nietzschen kuvaamista viimeisistä ihmisistä, "meistä" keskiluokkaisen hyvän elämän tavoittelijoista. Korhonen valaa uskoa siihen, että romaanin keinoin on mahdollista käsitellä painavia yhteiskunnallisia ja filosofisia teemoja. Aikalaisromaanina teos ankkuroituu Turkuun, jonka ihmisiä ja paikkoja Korhonen kuvaa rakastavasti mutta kaunistelematta.”

Markku Pääskynen: Sielut (Tammi 2015)

Sielut kertoo yksinkertaisen tarinan lapsen katoamisesta ja hänen etsimisestään, mutta luo siihen oudon kiehtovan maailman voimakkaine valoineen ja varjoineen. Heti alusta Pääskynen virittää omalaatuisen äänimaailman, kuuluu kertojan lauseensisäistä hyräilyä ja tuutulaulua; aivan kuin tämä ääni yrittäisi lohduttaa ja rauhoittaa lukijaa samaan aikaan kun se säälimättömästi kertoo, että maailma on arvaamaton paikka. Kieli on hivelevän kaunista ja omaperäistä ja palvelee täysin sen maailman luomista, joka romaanissa avautuu. Teos on luja alusta loppuun asti, sen filosofinen, eksistentiaalinen taso ravistelee olemassaolon haurautta jättäen jälkeensä pysyviä levottomuutta herättäviä kuvia.”

Palkintoraatiin kuuluvat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís (pj.), professori Lea Rojola, toimittaja Seppo Puttonen, kääntäjä Outi Menna sekä kirjailijat Tommi Melender, Joni Pyysalo, Jaana Seppänen ja Sinikka Vuola.

Jarkko Laine -palkintoa rahoittavat Haavikko-säätiö, Otavan kirjasäätiö, Tammi, Turun kaupunki, Turun yliopisto ja WSOY. 10 000 euron lisäksi palkintoon kuuluu taiteilija Mika Linto-Vaaran veistämä Muovinen buddha.

Palkinnonsaaja julkistetaan Turun pääkirjastossa keskiviikkona 17.5. klo 14.

Lisätietoja:
Tiedote: Jarkko Laine -palkinnon ehdokkaat 2017 valittu

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo