Docventures 2016 kirjavinkit, viikko 5: Merchants of Doubt / Suhmurointi

Teema
2.9.2016

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

 

Viikko 5: Merchants of Doubt / Suhmurointi

 

Kaunokirjallisuus

 

Chinua AchebeKansan mies (1969), alkuteos A Man of the People (1966)

Nigerialaisen Chinua Acheben jo 50 vuoden takainen romaani kertoo ”kansanomaisena” ja ”kansan miehenä” pidetystä poliitikosta, joka valtaan päästyään kuitenkin pääsee myös korruption makuun. Kansakin suhtautuu kasvavaan ahneuteen lähinnä huvittuneesti. Äskettäin itsenäistyneessä valtiossa koetaan nopeassa tahdissa länsimaisen kulttuurin vaikutus heimokulttuurissa eläneiden ihmisten keskuudessa. Ironinen kertomus ei säästele ketään osapuolia.

 

Carl HiaasenKoirankuria (2001), alkuteos Sick Puppy (2000)

Hulvatonta mustaa huumoria sisältäviä dekkareita kirjoittavan Hiaasenin kirjassa rikkaiden huvikeitaan rakentaminen pienelle Meksikonlahden saarelle vaatii poliittista lobbausta. Alan ammattilainen Palmer Stoat saa tehtävän, ja myös hänen tasapaksuun elämään kyllästynyt vaimonsa pääsee mukaan seikkailuun. Vastaan tulee maata himoitsevia gryndereitä, heitä vastaan taistelevia ekoterroristeja, vinksahtaneita konnia, hulvatonta seksiä sekä muista Hiaasenin kirjoista tuttuja hahmoja.

 

Olli JalonenIlo ja häpeä (1981)

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon 1981 saaneen romaanin päähenkilö pääsee tiedotusapulaiseksi Indonesian lähetystöön, ja hän joutuu silottelemaan Suomen lehdistölle kuvaa maasta. Todellisuuden ja vääristellyn sellaisen ristiriita kasvaa liian suureksi, joten päähenkilö lähtee tutkijaksi Irlantiin. Sielläkin hän kohtaa kaksi todellisuutta, joista toimeksiantajalle kelpaa vain toinen… Teoksen esimerkkien kautta avautuu laajempi kuva tiedonvälityksen ja tutkimuksen suhteesta todellisuuteen, joka ei ole selkeä.

 

Matthew QuirkViidensadan lista (2012), alkuteos The 500 (2012)

Amerikkalaisessa jännärissä vaikutusvaltaisen lobbausfirman perustaja tarjoaa töitä entisellä pikkuhuijarille, joka opiskelee nyt lakia Harvardissa. Perustaja on alansa legenda, jolla on suhteet maan tärkeimpiin vaikuttajiin – ja hän tuntee näiden kaapeissa olevat luurangot. Lobbausfirman työntekijöiltä edellytetään älyn ja tarkkuuden lisäksi ns. moraalista notkeutta. Varjoimperiumin suojelemiseksi ollaan myös valmiita menemään hyvin pitkälle…

 

Jussi ValtonenHe eivät tiedä mitä tekevät (2014)

Jos vuoden 2014 Finlandia-voittajaa ei ole vielä luettu, nyt voisi olla sopiva hetki. Valtonen sivaltaa tarkkanäköisen ihmissuhdekuvauksen lisäksi kirjassaan myös mm. suomalaisen yliopistomaailman rekrytointiperusteita sekä amerikkalaisen akateemisen julkaisemisen kaupallistumista. Suomessa suhteet ja lojaalius menevät pätevyyden edelle, ja Atlantin takana raha ja valta vaikuttavat akateemisiin julkaisuihin tavalla, joka ainakin täältä päin katsottuna tuntuu häiritsevältä. Kylmäävältä todellisuusnäkymältä tuntuu erityisesti se, kun teini-ikäinen tyttö myy käytännössä elämänsä ja yksityisyytensä firmojen mainosalustaksi.

 

Tietokirjallisuus

 

Ben Goldacre: I think youll find its a bit more complicated than that (2014)

Tunnetun tiedetoimittajan hyökkäys tieteen vääristelyä ja harhaanjohtamista kohtaan. Kokoomateos koostuu kiiteltyjen Bad Pharma ja Bad Science -kirjojen artikkeleista.

 

Ulla Järvi ja Tuukka Tammi (toim.): Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia

Syksyllä 2016 ilmestyvä kotimainen uutuuskirja, jossa opastetaan tiedeuutisten lukemiseen. Kirjan tekijät ovat tiedetoimittajia.

 

Sakari Karjalainen (toim.): Tutkijan eettiset valinnat (2002)

Yleinen tutkimusetiikan teos, jossa on paljon asiaa myös vilpistä. Teoksessa määritellään vilppi, kerrotaan, miten tiedevilppejä tutkitaan, miten ja mistä rangaistaan, millaisia haittoja vilpillä on ja kuinka näitä haittoja voi korjata. Kiinnostava on myös osio ilmiantajan asemasta tutkijayhteisössä.

 

Alexander Kohn: False prophets: fraud and error in science and medicine (1988)

Teos, jossa käydään läpi tieteen kuuluisia tarkoituksellisia huijauksia ja erehdyksiä 1900-luvun alusta 1980-luvulle muun muassa historiassa, arkeologiassa, psykologiassa, lääketieteessä ja lääketestauksessa. Kirja on 1980-luvun lopulla kirjoitettu ja tarkistettu, mutta edelleen kiinnostava. Kirjassa sivutaan myös ilmiantamisen vaikeutta.

 

Inkeri Koskinen: Villi Suomen historia: Välimeren Väinämöisestä Äijäkupittaan pyramideihin (2015)

Vuoden tiedekirja 2016. Esittelytekstissä kerrotaan, että ”tieteen tulokset eivät aina riitä, kun isänmaanystävät alkavat kertoa menneisyydestä”. Kirja käsittelee näennäistieteen ja tutkitun tiedon välisiä eroja Suomen historiassa. Koskinen on tieteenfilosofian tutkija.

 

Naomi Oreskes & Erik M. Conway: Merchants of doubt: how a handful of scientists obscured the truth on issues from tobacco smoke to global warming (2012)

Yksityiskohtainen selvitys siitä, miten tupakoinnin, happosateiden, otsonikadon ja ilmastonmuutoksen haittoja on pyritty järjestelmällisesti vähättelemään suuryritysten ja oikeiston poliittisten päämäärien hyväksi. Kirjan pohjalta tehtiin samanniminen dokumenttielokuva.

 

Robert L. Park: Voodoo science: the road from foolishness to fraud (2000)

Professori Park kirjoittaa tiedeuutisoinnin viihdearvosta ja paikkansapitävyydestä. Parkin mielestä ”tiedelukutaidon” lisääminen on ainoa tapa tyrehdyttää humpuukitieteen eli voodoo sciencen esiintyminen mediassa. Park on eloisa kirjoittaja, joka on suunnannut kirjansa muille kun akateemiselle väelle.

 

Francis Wheen: Kuinka humpuuki valloitti maailman (2004)

Alaotsikolla "Nykyajan harhojen lyhyt historia" varustettu kirja on irvokas kuvaus siitä, kuinka uskonto ja taikausko ovat saaneet otteen niin länsimaiden, etenkin Yhdysvaltojen politiikasta kuin ihmisten ajattelusta yleisemmin. Wheen nostaa esiin näytteitä ulkopolitiikan retoriikasta, messianistisista profetioista ja self-help-kulttuurista. Kirjan liitteenä on tekijän lyhyt haastattelu.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta