Genreen liittyviä linkkejä ja tietoja

Yliluonnollista, sadunomaista tai tuonpuoleista käsittelevä kirjallisuus, joka kertoo arkikokemuksen ylittävistä tapahtumista. Fantasiaelementti on aina ollut kirjallisuudessa keskeinen, mutta lajityyppinä fantasiakirjallisuuden on katsottu syntyneen valistuksen jälkeisessä eurooppalaisessa kirjallisuudessa. Ensimmäisenä varsinaisena fantasiaromaanina pidetään englantilaisen Horace Walpolen kauhuromaania The Castle of Otranto (1765). Saksan romantiikka ja Englannin goottilainen romaani vaikuttivat voimakkaasti fantasiakirjallisuuden kehittymiseen. Lajin varhaisia klassikkoja ovat mm. saksalaisen E.T.A Hoffmannin (1776–1822) ja amerikkalaisen Edgar Allan Poen (1809–1849) kertomukset, sekä science fictionia ennakoineet Jules Vernen (1828–1905) romaanit.

Fantasiakirjallisuuden maailmalle ominaisia ovat erilaiset myyttiset ja modernit hirviöt, aaveet, vampyyrit, muodonmuutokset, sekä vaihtoehtoiset todellisuudet. Lukija saatetaan usein epävarmaksi sen suhteen, miten kerrottuihin ihmeellisiin tapauksiin tulisi suhtautua.

Fantasiakirjallisuuden merkityksestä on olemassa lukuisia eri näkemyksiä. Mm. Rosemary Jackson toteaa teoksessaan Fantasy: The Literature of Subversion (1981), että mielikuvituksellisen avulla pyritään korvaamaan puute, joka aiheutuu yhteiskunnan ja kulttuurin asettamista rajoituksista. Fantasiakirjallisuus voi palvella henkireikänä ja tarjota mahdollisuuden paeta ahdistavaa todellisuutta mielikuvituksen vapauden maailmaan.

Fantasiakirjallisuuden nykyisen suosion katsotaan toden teolla alkaneen J. R. R. Tolkienin trilogiasta The Lord of the Rings (1954–1956, Taru sormusten herrasta). Uudempaa fantasiakirjallisuutta edustavat esim. J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjat. Myös suomalaisessa kirjallisuudessa fantasia on saavuttanut merkittävän aseman: ensimmäisiä näkyviä merkkejä tästä oli Finlandia-palkinnon jakaminen ensimmäistä kertaa fantasiateokselle vuonna 2000, kun palkinnon voitti Johanna Sinisalon romaani Ennen päivänlaskua ei voi (2000).

Lähde:
Tieteen termipankki 24.11.2014: Kirjallisuudentutkimus:fantasiakirjallisuus.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:fantasiakir....)

 
Kysy kirjastonhoitajalta -kokoelma: Fantasiaa