Kirjasammon poimintoja kevään 2014 uutuuskirjoista: Aikuisten kirjallisuus

Teosesittely
19.12.2013

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kevään 2014 uutuuskirjoissa voi nähdä historiallisen romaanin vahvan suosion jatkuvan edelleen, kuten viime vuoden Finlandia-ehdokaskirjoistakin oli nähtävissä. Monissa kirjoissa keskitytään erityisesti historian murrosvaiheisiin, jotka ovat monesti kokijoilleen synkkiä ja traumatisoivia. Myös maahanmuutto ja sen vaikeudet sekä pakolaisten kokemukset kotimaassaan tulevat esille. Lisäksi esiin nousevat hyvin rankat aiheet, kuten perheen parissa tapahtuvat väkivallanteot sekä nykyaikana että menneisyydessä. Myös kulttuurin parissa toimivien ihmisten elämästä on kirjoitettu nyt useita todellisuuteen ainakin jossain määrin pohjautuvia teoksia.

Listauksessa esiintyvien kirjojen tiedot ovat peräisin BTJ:n kirjastoille toimittamista teostiedoista ja joissakin tapauksissa myös kustantajien uutuusluetteloista.

Kotimaiset romaanit ja novellikokoelmat

Petteri Hakkarainen
- Psykiatri Käävän vaimoharhat (Reuna)

Avioeronsa jälkeen masentunut psykiatri Jussi Kääpä päättää ryhtyä omaksi potilaakseen selvittääkseen, miksi hänen naissuhteensa epäonnistuvat. Naiivi ja kömpelö psykiatri on sympatiaa herättävä hahmo.

Venla Hiidensalo
- Karhunpesä (Otava)

Mediahuora-esikoisteoksensa jälkeen Venla Hiidensalo palaa toisella romaanillaan Karhunpesä, joka kertoo juurista, vihasta ja väkivallasta - ja niiden varjossa versoja työntävästä rakkaudesta. Kirja maalaa komean kuvan sotien välisestä Suomesta.

Veikko Huotarinen - Rakkaani on muistisairas (Hai)

Avoin, rehellinen ja paljastava pienoisromaani muistisairaan omaishoitajana toimimisesta. "Jaksanko minä? Jaksan, sillä minulla ei ole vaihtoehtoja."

Jari Järvelä - Tyttö ja pommi (Crime Time)

Useita romaaneja jo julkaissut, nyt ensimmäisen dekkarinsa kirjoittanut Jari Järvelä vie Tyttö ja pommi -kirjassaan lukijan grafiittimaalareiden salaiseen maailmaan.

Meri Kuusisto - Amerikkalainen (Otava)

Meri Kuusiston Helsinkiin sijoittuvassa humoristisessa esikoisromaanissa "kaksi sivummalla kulkijaa ja pallo kohtaavat, syntyy koskettava ja kummastuttava kertomus elämäänsä eksyneistä ihmisistä."

Tarja Lappalainen - Salonkielämää (Breakwater)

Kirja vie lukijan 1880-luvulle ja sen päähenkilöitä ovat tuon ajan suomalaisen kulttuurin merkittävät nimet, kuten Minna Canth, Elisabeth Järnefelt, Arvid Järnefelt ja Juhani Aho. Salonkielämää perustuu Tarja Lappalaisen laaja-alaiseen tutkimustyöhön.

Sami Lopakka - Marras (Like)

Sentenced-yhtyeessä soittaneen kitaristi Sami Lopakan esikoisromaanissa ollaan Euroopan kiertueella. Kirjasta kasvaa matkan varrella tarina kaveruudesta, isyydestä, viinasta ja pimeydestä. Keskeisenä miljöönä bussin ja keikkapaikkojen lisäksi näyttäytyvät kiertuekaupungit ja niiden historia.

Janne Ora - Kadotetun lumo (Tammi)

Romaani toiseuden kohtaamisesta. Suomalainen Kristian rakastuu eksoottiseen Andreaan ja yrittää sopeutua tämän maailmaan sekä nigerialaissyntyiseen kidutuksesta kärsineeseen isään. Sitten Andrea joutuu haaksirikkoon ja muuttuu täysin vieraaksi...

Marjut Petterson - Pohja (Myllylahti)

Perinteiseen tarinankerrontaan luottava romaani pariskunnasta, jonka ostama talo alkaa muuttua painajaiseksi. Onko pariskunnalla ja talolla yhteinen salaisuus, kirous? Pohja on Marja Pettersonin esikoisromaani.

Sari Pöyliö - Pölynimurikauppias ja muita äitien virheitä (Atena)

Sari Pöyliön esikoisteos sisältää novelleja, jotka marssittavat esiin äitityyppien koko kirjon. Kirja on mustan huumorin kyllästämä kokoelma absurdeja tarinoita, jotka kääntävät äidin ja tyttären roolit päälaelleen.

Tiina Raevaara - Laukaisu (Paasilinna)

Tiina Raevaara kirjoittaa uudessa romaanissaan vaikeasta aiheesta, perhesurmasta. "Mietin, kuinka pienistä asioista ihmisen sortumisessa oikeastaan onkaan kyse. Olin pitkään sitä mieltä, etten voi enkä halua kirjoittaa noin raskaasta aiheesta. Lopulta tarina kuitenkin suorastaan vyöryi päälleni, ja kirjoitin kirjan ensimmäisen version kahdessa viikossa", kirjailija itse kertoo.

Jyrki Ukkonen - Ahneuden kartta (Gummerus)

Arktisten alueiden luonnovarat ovat olleet viime aikoina näkyvästi yhteiskunnallisessa keskustelussa. Jyrki Ukkosen kansainvälinen jännitysromaani käsittelee myös tätä aihetta. Kirjan alussa norjalainen jäätutkija Jonathan Beck saa yllättävän kutsun venäläisten järjestämään arktiseen naparetkikuntaan...

Käännösromaanit

Lena Andersson - Omavaltaista menettelyä : Romaani rakkaudesta (Siltala)

Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Augustin voittanut kirja kertoo Runoilija Ester Nilssonin ja taiteilija Hugo Raskin välille syntyvästä rakkaudesta, joka "on banaali yksinkertaisessa julmuudessaan, suurenmoinen täydellisessä antautumisessaan."

NoViolet Bulawayo - Me tarvitaan uudet nimet (Gummerus)

Zimbabwelaissyntyisen, nykyään Yhdysvalloissa asuvat kirjailijan esikoisteos. Kymmenvuotias Kulta joutuu Zimbabwessa keskellä hajoavaa, väkivaltaista maailmaa. Lopulta hän pakenee Amerikkaan, uuteen maailmaan, jossa hänen mahdollisuutensa maahanmuuttajana ovat kuitenkin rajatut.

Harlan Coben - Lupaa ja vaikene (Minerva)

Harlan Cobenin Lupaa ja vaikene -trilleriä on kehuttu hänen uransa parhaaksi. Kirja kertoo Jakesta, joka matkustaa tapaamaan entistä rakastettuaan tämän uuden miehen hautajaisiin, mutta hänen siellä kohtaamansa leski onkin aivan toinen nainen kuin Natalie, jota Jake on tullut etsimään.

Sahar Delijani - Jakarandapuun lapset (WSOY)

Sahar Delijanin esikoisromaanin kerrotaan olevan "koskettava lukuromaani äitien ja tyttärien, isien ja poikien risteävistä kohtaloista vallankumouksen jälkeisessä Iranissa." Päähenkilöt ovat nuoria aikuisia, joihin Iranin verinen lähihistoria on jättänyt jälkensä.

Amity Gaige - Schroder (Schildts & Söderströms)

Amerikkalaisen Amity Gaigen kirjat ovat tähän mennessä saaneet kriitikoilta loistavan vastaanoton. Nyt hänen romaaninsa on käännetty myös suomeksi. Erik Schroder kirjoittaa tutkintavankeudesta entiselle puolisolleen Lauralle kirjettä, josta kasvaa elämänmittaisen valheen myöntävä anteeksipyyntö ja sydänjuuria myöten ravisteleva tunnustus.

Siri Hustvedt - Säihkyvä maailma (Otava)

Siri Hustvedtin uusi romaani on kiehtovan arvoituksellinen kuvaus New Yorkin taideympyröistä, missä ihmissuhteet ja valtataistelut kietoutuvat toisiinsa. Kirja kertoo edesmenneestä kuvataiteilijasta, Harriet Burdenista.

Stephen King - Tohtori Uni (Tammi)

Kauhun mestari palaa tunnetuimman tarinansa, Hohdon maisemiin. "Dan Torrance, Hohdon pikkupoika, on kasvanut aikuiseksi, mutta lapsuuden kokemukset Overlook-hotellissa eivät ole jättäneet häntä rauhaan."

Jayne Anne Phillips - Murhenäytelmä (Tammi)

Historiallinen romaani vuonna 1930 tapahtuneesta perhetragediasta. Leskeksi jäänyt kolmen lapsen äiti joutuu vaarallisen auervaaran käsiin...

Runokokoelmat

Silene Lehto - Lumikin sydän (WSOY)

Runokokoelma, joka leikittelee saduilla ja muodolla. Roolirunoissa syöksytään satuihin ja historiaan.

Miira Luhtavaara - Ruohikon luut (Teos)

Miira Luhtavaaran debyytti on runokokoelma, joka tutkii kieltä, kohtaamisen kaipuuta ja niiden mahdottomuutta. Se ammentaa aiemmin sanotusta, niin korkeakirjallisuudesta kuin iskelmäsanoituksistakin. Luhtavaara tekee perinteistä kuitenkin oman seoksensa ja kielensä.

Katriina Ranne - Ohikulkijan tuoksu (Gummerus)

Ohikulkijan tuoksu on kokoelma rakkausrunoja. Runot ovat häpeämättömän aistillisia ja niissä kaikuvat laulujen kaiut ja kaipuu.

_______________________________________________________________________________________

Listauksen kokosi Tuomas Aitonurmi