Tapoja hyödyntää Kirjasampoa

Ajankohtaista
18.11.2013

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Oletko juuri löytänyt Kirjasammon, etkä oikein tiedä, miten sitä kannattaisi käyttää? Vai oletko kenties jo käyttänyt Kirjasampoa, mutta etsit tapoja hyötyä siitä monipuolisemmin? Kirjasammon toimitus on koonnut listoja erilaisille käyttäjäryhmille siitä, miten Kirjasampoa voi parhaiten hyödyntää sekä työssä että vapaa-ajalla. Jos olet kirjastonhoitaja, äidinkielenopettaja, himolukija, potentiaalinen lukija, kirjailija, tai kenties kuulut useampaankin näistä ryhmistä, kannattaa tutustua näihin vinkkeihin! Nämä vinkkilistat ovat myös vapaasti jaettavissa esimerkiksi asiakkaille.

Kirjasampo kirjastonhoitajille

  1. Kirjastonhoitajan tukala tilanne neuvonnassa: asiakas pyytää ”jotakin hyvää luettavaa”. Kysy mistä kirjasta hän on pitänyt, ja katso teoksen kohdalta, mitä Kirjasammon Katso myös -osio suosittelee. Osaan kirjoista on myös täydennetty kenttä ”Kirjastonhoitaja suosittelee”!
  2. Asiakas muistaa, että etsityn kirjan kannessa oli tyttö ja keinu. Hae Kirjasammon kansikuvahaulla ”tytöt keinut”. Kansikuvia pystyy hakemaan myös esim. kirjailijan nimellä.
  3. Opasta asiakkaat myös Kirjasammon omatoimiseen käyttöön.
  4. Kirjasampo auttaa kirjanäyttelyn kokoamisessa. Eri aihepiirejä on satoja. Yhdistä haussa esim. ”kauhukirjallisuus kartanot”, niin saat koottua näyttelyn kartanossa tapahtuvista kauhukirjoista. Näyttelyn teossa voit hyödyntää myös laajoja kirjailijatietoja. Hae esim. ”ruotsalaiset lastenkirjailijat”.
  5. Näyttelyjä suunnitellessa kannattaa tutustua myös Selaile sisältöjä –välilehteen, josta löydät listoja, joiden avulla voit selailla mm. kirjailijoita maakunnittain, kirjallisuuden suuntauksia ja koulunkuntia sekä e-kirjoja.
  6. Kirjasammon asiasanoitus auttaa löytämään vanhoille kirjoille oikean genreryhmän.
  7. Kirjasammon asiasanoitusta ei kannata alkaa kopioida oman kirjastosi tietokantaan. Kirjasampoon on rakenteilla rajapinta, jonka kautta sen tiedot saadaan jatkossa myös kirjastotietokantoihin.
  8. Hyödynnä tiedonhaussa Kirjasampo/Boksambo-mahdollisuus. Voit hakea suomeksi ja kääntää sivun Boksambo-painikkeesta ruotsiksi vasta, kun olet löytänyt hakemasi kirjan.
  9. Kirjasammossa voit myös heti tarkistaa Niteet kirjastossa -toiminnolla, onko teos omassa kirjastossasi paikalla. Osiossa hyödynnetään Frank-monihakua.
  10. Joka päivä uutta suositeltavaa: seuraa Kirjasammossa joka arkipäivä vaihtuvaa Päivän täkyä. Kirjasampo toimii myös Twitterissä ja Facebookissa. Jaa täky omalla sivullasi!
  11. Lisää oman kirjastosi sivulle Kirjasammon YLE Kirjakalenteri -upoke. Saat ilmaista ja ajankohtaista vaihtuvaa sisältöä. Kalenterin kirjallisuusohjelmat tarjoavat myös hyviä lukuvinkkejä.
  12. Tilaa Kirjasammon RSS:inä Päivän täkyt ja/tai uudet kirjahyllyt.
  13. Linkitä Kirjasampo kirjastosi sivuille tiedonhakukanavaksi asiakkaille.
  14. Pidä verkkolukupiiri Kirjasammossa! Tee luettavista kirjoista kirjahylly, ja jokainen osallistuja voi jättää kommenttinsa teoksen kohdalle.
  15. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi kirjoittamaan kirjallisuusartikkeleja Kirjasampoon. Voit myös lähettää meille oman kirjastosi sivuilla julkaistua materiaalia.
  16. Pyydä meiltä asiakkaille jaettavaa Kirjasammon markkinointimateriaalia.

 

Kirjasampo äidinkielenopettajille

  1. Kirjasammosta löydät vaihtelua lukulistojen luomiseen.
  2. Luo lukulistaksi Kirjasampoon kirjahylly, josta oppilaat voivat valita itselleen sopivan kirjan. Oppilas näkee suoraan kirjan tiedoista, voisiko se olla kiinnostavaa luettavaa.
  3. Kirjasammossa voit myös heti tarkistaa Niteet kirjastossa -toiminnolla, onko teos omassa kirjastossasi paikalla.
  4. Kirjasammossa voi selata tietyn aikakauden tai kirjallisuuden tyylisuunnan kirjailijoita, joten oppilaat voivat valita näistä listauksista kirjailijoita tai kirjoja luettavaksi tai esitelmän tekoon.
  5. Kirjasammossa on kirjailijoista paljon tietoa, jota oppilaat voivat käyttää hyödyksi opiskelussa.
  6. Pyydä oppilaita luomaan tunnukset Kirjasampoon ja kommentoimaan tiettyä määrää teoksia.
  7. Pidä verkkolukupiiri Kirjasammossa! Tee luettavista kirjoista kirjahylly, ja jokainen osallistuja voi jättää kommenttinsa teoksen kohdalle.
  8. Käytä Kirjasammon lukuvinkkejä oppilaiden lukemaan innostamiseen ja avuksi uuden luettavan löytämiseen jo ennestään paljon lukeville.
  9. Opasta oppilaat Kirjasammon omatoimiseen käyttöön.

 

Kirjasampo himolukijoille

  1. Kirjasammosta löydät runsaasti syventäviä artikkeleita eri kirjailijoista ja kirjallisuuden teemoista.
  2. Löydät paljon tietoa suomalaisista kirjailijoista, myös tuntemattomammista, joista ei löydy tietoa juuri mistään muualta.
  3. Kirjaudu Kirjasampoon ja julkaise hyllyjä suosikkikirjoistasi muiden iloksi.
  4. Kokoa lukemasi kirjat kirjahyllyyn. Julkaise hylly ja kaikki hämmästyvät, kuinka olet ehtinyt lukea kaiken tämän. Hyllystä tulee sinulle myös kätevä muistilista siitä, mitä olet lukenut.
  5. Tee hylly kirjoista, jotka aiot lukea.
  6. Jaa lukukokemuksesi osallistumalla Kirjasammon teoskommentointiin.
  7. Etsi Kirjasammosta suosikkikirjasi, ja tarkista mitä Kirjasammon Katso myös -osio suosittelee.
  8. Kirjasammossa voit myös heti tarkistaa Niteet kirjastossa -toiminnolla, onko teos omassa kirjastossasi paikalla.
  9. Löydä kirjallisuuden pitkä häntä (eli vanhempi kirjallisuus) ja nautiskele suorasukaisista Arvostelevan Kirjaluettelon aikalaisarvioista.
  10. Bongaa kiinnostavimmat kirjallisuusohjelmat televisiossa, radiossa ja netissä YLEn kirjakalenterista.
  11. Ehdota palautelomakkeella kiinnostavia aiheita Kirjasammon artikkelien aiheiksi.
  12. Lähetä palautelomakkeella korjaus- ja tarkennusehdotuksia Kirjasammon teosten kuvailuun.
  13. Kirjasammon Päivän täky tarjoaa joka arkipäivä mielenkiintoista ja ajankohtaista luettavaa. Seuraa täkyjä myös Twitterissä tai Facebookissa!
  14. Tee nostalgiamatka vanhoihin kansikuviin. Hae kansikuvahaulla esim. vuosi: 1974.

 

Kirjasampo potentiaalisille lukijoille

  1. Mitkä aiheet sinua yleisesti kiinnostavat? Hae Kirjasammon tietokannasta kyseisellä aiheella ja katso, mitä kirjallisuutta siitä on kirjoitettu.
  2. Oletko joskus lukenut mielestäsi todella hyvän kirjan? Etsi teos Kirjasammosta ja löydä vastaavia teoksia ”Katso myös”-toiminnon avulla.
  3. Haluaisitko lukea jotakin, mikä on ajan hermoilla ja puheenaiheena juuri nyt? Tutki Yle Kirjakalenterista löytyviä kirjallisuusohjelmia ja katso, mitä kirjoja siellä käsitellään.
  4. Kiinnostavatko tietyt maat tai paikat sinua erityisesti? Hae tietokannasta paikkojen nimillä ja katso millaisia kirjoja niistä on kirjoitettu. Hyvän romaanin lukeminen on viihtyisä tapa virittäytyä tunnelmaan vaikkapa ennen lomamatkaa. Paikkoja hakemalla löydät myös esim. tietyn maan kirjailijoita.
  5. Kirjasammossa voit myös heti tarkistaa Niteet kirjastossa -toiminnolla, onko teos omassa kirjastossasi paikalla.
  6. Kirjasampo julkaisee joka arkipäivä Päivän täkyn, joka on kiinnostava ja ajankohtainen poiminta kirjallisuudesta. Voit seurata niitä myös Facebookissa ja Twitterissä!
  7. Selaile kirjojen kansikuvia vaikkapa kansikuvahaun avulla. Monesti hienon kansikuvan takaa paljastuu myös hyvä kirja!

 

Kirjasampo kirjailijoille

  1. Tarkista henkilö – ja teostietojesi ajantasaisuus Kirjasammossa. Lähetä korjaus- ja täydennyspyyntösi kirjailijatietolomakkeella meille.
  2. Jos kirjaasi ei löydy ollenkaan Kirjasammosta, ilmoita meille niin lisäämme sen tietokantaan. Huomaathan, että Kirjasampo on kaunokirjallisuuden verkkopalvelu. Ei-fiktiiviset tietokirjat eivät siis ole osa sisältöjämme.
  3. Haluatko Kirjasammon haastateltavaksi? Ota yhteyttä!
  4. Haluatko jakaa lukumuistojasi tai lukuvinkkejäsi Kirjasammon lukijoille? Ota yhteyttä!
  5. Löydä uutta inspiraatiota omaan kirjoittamiseesi vanhoista kirjallisuuden helmistä!

    Kirjasammon toimitukseen saa parhaiten yhteyden lähettämällä viestiä sähköpostiosoitteeseen kirjasampo(at)kirjastot.fi