Tunturien yöpuolta

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

12/1977
1934

Teosarvio

Samuli Paulaharju, kansanomaisten kulttuurimuistojen innokas kokeilija ja kuvailija, paljastaa tässä kirjassa uuden puolen itsessään: kaunokirjailijan. Lapista, jota hän aina uudestaan on samoillut ristiin rastiin, on hän tällä kertaa tuonut mukanaan »vanhain tarinain» aarteen: kokoelman kertomuksia rauhattomista hengistä, kummituksista, merenneidoista - »tunturien yöpuolen» taruolennoista, jotka kansoittavat tai ovat kansoittaneet lappalaisten taikauskoista mielikuvitusta. Tarinoissa, jotka on kerrottu koruttoman vaikuttavasti, on salamyhkäistä sadun ja kauhun tunnelmaa.
(Lauri Pohjanpää, 1934)

Kumpaako ensin alkaisi kehua, kirjoittajaa vai kuvittajaa? Paulaharjun kirja ilmestyi ensimmäisen kerran jo v. 1934. Kansanperinteen kerääjä oli ohjautunut Lappiin ja Ruijan rannoille asti, ja hänen tarinoissaan elää varsinkin sikäläinen mystiikka, usko maahisiin ja muihin salaperäisiin olentoihin. Voimantäyteisesti ne vaikuttavat Lapin eläjiin. Kieliparsikin on sikäläistä. Lahjakirjan luonteen teos saa oivallisesta kuvituksesta, joka tukee teoksen henkeä ja noudattaa asiantuntevasti sekä Lapin maisemien piirteitä että ihmishahmojen omalaatuisuutta.
(Vilho Suomi, 1977)