Korpilahti, Martti

Kirjailijan muu nimi

Korpilahti, Martti Ilmari Johannes

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Elämäkertatietoa



Opettaja, säveltäjä ja kuoromies Martti Korpilahti (1886–1938) on kotiseuturunoilija ja keskisuomalaisen luonnon lyyrikko, joka kirjoitti lapsille ja aikuisille. Hänen raikkaissa, luontevissa ja laulullisissa runoissaan ovat usein aiheina koti, koulu, juhlat ja isänmaa. Korpilahti henkilöi aikansa käsitystä opettajasta monipuolisena toimijana, aatteellisena vaikuttajana ja sivistyksen kylväjänä.

Laulu- ja lukuharrastuksen Martti omaksui jo lapsuuskodissaan, Korpilahden kanttorilassa. Martin aatteellisuus sai virikkeitä Jyväskylän lyseon jälkeen kaupungin opettajaseminaarissa, joka oli suomenkielisen oppi- ja kirjasivistyksen tukikohta. Cygnaeuksen koulun johtajaopettajana ja kotiseutu- ja kansanvalistusmiehenä Korpilahti oli sytyttävä ja suosittu. Hän ohjasi nuoria nuorisoseurassa ja suojeluskunnassa, ja hän toi lukuisilta ulkomaanmatkoiltaan Keski-Suomeen vaikutelmia Euroopan uusista kirjallisuus- ja taidevirtauksista.

Korpilahti julkaisi laulukokoelmia ja kirjoitti lehtiin kirja- ja musiikkiarvosteluja, pakinoita ja artikkeleita. Lisäksi hän suomensi kirjallisuutta mm. virosta ja unkarista. Tunnetuin Korpilahden käännös lienee ”Sylvian joululaulu”. Hänen omista lauluistaan esitetään eniten joulu- ja kotiseutulauluja.

Rakkaus kotiseutuun avartuu Korpilahden runoissa rakkaudeksi ihmisyyteen, omaan maakuntaan ja isänmaahan. Yhdessä Lauri Haarlan kanssa hän kirjoittaa: ”Kotiseutu on isänmaan sydän, / ja sen pohjalta lähtee se tie, / jota myöten ihmisyys astuu, / liki toistansa kansoja vie.” Korpilahden sepittämä ”Keski-Suomen kotiseutulaulu” muistetaan alkusanoistaan ”Männikkömetsät ja rantojen raidat”.

Maisemaa Korpilahti kuvaa tarkoin, ja tekstissä toistuvat maakunnan luonnon yksityiskohdat, kuten jylhät vuoret, suuret järvet, kosket ja korvet. Alkusanoistaan ”Oi, päivät seutuvilla Päijänteen” muistettu "Laulu synnyinseudulle" välittää konkreettisia kuvia Korpilahden suosikkimaisemista. Hän nimeää runoissaan Päijänteen selkiä ja kirjoittaa niillä riehuvasta myrskystä. Näkövaikutelmien lisäksi äänitehojen kirjo on laaja. Einari Vuorelan tavoin Korpilahti kuvaa myös hetkeä, jona ympäristö vaimenee ja ihminen keskittyy kuuntelemaan itseään.

Tuttu maisema on Korpilahden runoissa koti, jossa saa olla oma itsensä. Kantelettaressakin esiintyvä ajatus luonnosta ystävänä ja ymmärtäjänä on mukana monessa Korpilahden runossa. ”Tutuilla teillä” näyttää, että maisemaan liitytään elämyksen, muiston ja elämisen kautta.

Monet runonsa Korpilahti sepitti johonkin tilaisuuteen tai jollekulle kohdehenkilölle. Näitä tilaisuuksia ovat esim. koulun juhlat, Keski-Suomen parantolan vihkiäiset, syntymäpäivät, Cygnaeus-tapahtuma ja Jyväskylän lyseon 75-vuotisjuhla. Moni runo on omistettu nimeltä mainitulle henkilölle. Sellainen on myös ”Hyvän ihmisen muisto on kallis”.

Korpilahti sepitti mieliaiheestaan joulusta runojen lisäksi jokusen lastun. Lapsuuden joulusta kertova lastu ”Etäinen joulu” on sukua Juhani Ahon ja F. E. Sillanpään kirjoituksille.

Sukupolvien ketju, ihmiselämän arvokkuus ja elämä koulunkäyntinä ovat Korpilahden teemoja. Hänen tekstiensä valoisuus on peräisin hänen elämänuskostaan ja ihanteellisuudestaan. Korpilahden ajattelun mukaan elämän tarkoitus löytyy työstä perheen, kotiseudun ja kansakunnan hyväksi.

Katriina Kajannes



Martti Korpilahti (vuoteen 1906 Forsgren)

Ammatti: opettajana Orimattilassa ja Korpilahdella 1909-12, johtajaopettaja Cygnaeuksen koulu 1925-1938, laulunopettaja 1917-1939; Keski-Suomen kotiseuturunoilija, säveltäjä, kuoronjohtaja

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Runot, laulut:
Vanhan Korpilahden muistoja. [S.n.] 1922.
Varpunen: koulujen ja kotien lauluja (toim.). Gummerus 1926.
Uusi Varpunen: koulujen ja kotien lauluja (toim.). Gummerus 1926.
Eestiläisiä lauluja 1 (suom. ja toim.). Otava 1931.
2. p. 1946. - 3. p. 1955.
Pustalta ja lahden takaa: 40 kansanlaulua Unkarista ja Eestistä kouluja ja laulunharrastajia varten (suom. ja toim.). Otava 1931.
Koulun joulu: 25 pientä joululaulua. Gummerus 1931.
Kotipiirin lauluja: helppoja yksi-, kaksi- ja kolmiäänisiä laulelmia pienempäin ja suurempain laulajain käytettäväksi. Gummerus 1932.
Eestiläisiä lauluja 2 (toim. ja suom.). Otava 1936.
Runoja; lastuja; sävelmiä. Jyväskylä 1949.
Laulu kotiseutuni, kaiu! : lauluja Keski-Suomesta (sävelet: T. H. Piha). [T. Piha] 1980.
Martti Korpilahti : Keski-Suomen kotiseuturunoilija. Näköisp. [toimituskunta : Päivö Oksala ... et al.]. Gummerus 2006.

Tekstinäyte

Martti Korpilahti & Lauri Haarla:

Kotiseutu on isänmaan sydän,
ja sen luonnossa nähdä ma saan
joka päivä ja yö pyhät kasvot
oman armahan syntymämaan.

Kotiseutu on isänmaan sydän,
ja sen pohjalta lähtee se tie,
jota myöten ihmisyys astuu,
liki toistansa kansoja vie.

[Martti Korpilahti - Keski-Suomen kotiseuturunoilija, Gummerus 1949, s. 9]