Routavuositrilogia

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tuomas Vitikka ilmestyi 1906, Jaan Rönty 1907 ja Olli Suurpää 1908. Niitä sanotaan Eino Leinon (1878-1926) routavuosiromaaneiksi. Termiä käytti ikään kuin vakiintuneena käsitteenä jo L. Onerva Leino-elämäkerrassaan 1932. Hän puhui niiden kohdalla Leinon halusta jättää kestävä tilinpäätös ”läpikäymästään aikakaudesta, sen valtiollisesta ja henkisestä ilmakehästä, sen synnyttämistä sieluntiloista ja kieroista ihmistyypeistä”. Tuomas Vitikka on kuvaus arvokkaasta, isänmaanmuotoisesta suvustaan etääntyneestä nuoresta radikaalista, epäilijästä ja kyseenalaistajasta. Jaana Rönty on sekä kansansielun että yhteiskunnallisen epätasa-arvon pimentoja luotaava kertomus: maalaistytön kehitystie luonnonlapsesta poliittisissa mellakoissa hurjana tanssivaksi verenhimoiseksi raivottareksi. Olli Suurpää on kirja älyköivästä helsinkiläistuomarista, joka opportunistisuudessaan, itsekeskeisyydessään ja omahyväisyydessään kuvittelee, että todellisuus ja oma kohtalo olisivat hallittavissa.
niteeseen kirjoittamassaan esipuheessa Päivi Molarius sanoo Leinon monesti vähätellyistä romaaneista: ”Nykylukijalle Leinon proosateokset osoittautuvat todellisiksi runsaudensarviksi. Ne ovat aate- ja tapahistoriallisia aarreaittoja, joissa maailmankatsomukselliset ja taiteelliset suuntaukset risteytyvät ja lomittuvat.”
(ote takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

XXIII, 526

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ensimmäiset painokset ilmestyneet: Tuomas Vitikka 1906; Jaana Rönty 1907; Olli Suurpää 1908. Esipuheen niteeseen on kirjoittanut Päivi Molarius, ja kirjassa on myös aikalaisarvostelujen valikoima.