Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kahvila Taivasten valtakunta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kahvila Taivasten valtakunta on pienessä talossa Pariisin Montparnassella. Talon asukkaat kerääntyvät joka maanantai kahvilaan keskustelemaan. Sinne tulevat kaikki paitsi Louise Morani – hän on erilainen, häntä eivät kiinnosta filosofiset ja sosiologiset kysymykset eivätkä teoreettiset keskustelut modernista taiteesta. Portinvartijaeukko, jonka elämän päämääränä on kauniin Sylvia-tyttären sijoittaminen edulliseen avioliittoon, tulee kahvilakokouksiin; Sylvia itse, joka äidin painostuksesta pitää kiinni rikkaasta, vanhasta taiteilija-suojelijastaan, vaikka lähitalon löyhä valokuvaaja olisi paljon kiinnostavampi; Martine, ruma sentimentaalinen myyjärät, joka myydessään halpoja saippuoita ja keinotekoista kauneutta konttoritytöille uneksii ’oikeasta rakkaudesta’ ja Stéphane Moranista. Talon taiteilija esittelee maanantaikokouksissa taulujaan ja antiikkikaupan omistaja vanhapoika ihastelee vilpittömästi suojattinsa saavutuksia.
Tässä rauhallisessa ympäristössä aiheuttaa Louise Morani hämmennyksen, kriisin joka kehittyy ärtymyksestä närkästykseksi ja vihaksi ja kohdistuu lopulta Louisen mieheen, miellyttävään, ihanteelliseen Stéphane Moraniin.
Françoise Mallet-Joris kuvaa teoksessaan hallitusti ja todellisella kertojan taidolla tämän ihmisryhmän elämän. Romaani on vuonna 1958 Pariisissa palkittu arvostetulla Fémina-palkinnolla, joka vuosittain annetaan parhaalle naisen kirjoittamalle kirjalle.
(lieveteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Martine oli useita kertoja pyytänyt saada vaihtaa osastoa. Paperiala olisi sopinut hänelle aika hyvin ja ehkä myös rihkamapuoli. Mutta valinnan varana tarjottiin hänelle vain naisten vaatteet. Ei sitä, sitä hän ei voinyt hyväksyä. Sietää kosketus noiden inhottavien naisten kanssa, heidän tuoksunsa, hyllyvä lihansa, häikäilemättömät vetoomukset myyjän rehellisyyteen ja makuun: ”Entä sopiiko minulle tämä puku tiedän mielestänne?” – ei, parempi oli sittenkin jäädä ruokatavaraosastolle.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

324

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

365

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli