Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Peilikuvarakkaus

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


Peilikuvarakkaus kertoo kahden nuoren naisen kasvusta aikuisuuden kynnykselle 2000- ja 1960 -lukujen Kotkassa. Nykypäivässä elää 15-vuotias Emilia, valokuvaaja ja skeittari, oman tiensä kulkija. Menneessä kerronta taas keskittyy kuvaamaan Merin, vanhanaikaiselta maaseudulta kaupunkiin muuttavan kotiapulaisen ja ompelijan elämää. Juoni polveilee aikakausien välillä heijastaen tapahtumia toisiinsa ja osoittaen niiden erilaisen merkityksen eri konteksteissa.

Eroista huolimatta tyttöjen elämistä löytyy enemmän yhteistä kuin voisi luulla. Molemmat joutuvat sopeutumaan uuteen elinympäristöön, etsimään uusia ystäviä ja molemmat kokevat ensirakkauden toisiinsa vertautuvissa luvuissa. Molemmat myös joutuvat ottamaan kantaa ystävyyden, petoksen ja rakkauden väliseen tärkeysjärjestykseen kipeällä tavalla. Vastuunotto ja velvollisuudet muistuttavat lähestyvästä aikuisuudesta.

Kirjassa on alusta lähtien esillä tragedia: Emilian uusi koti, vanha apteekki jossa myös Meri on asunut aikanaan, on tuhoutunut osittain tulipalossa, jossa on kuollut kolme ihmistä. Emilia löytää talosta vanhoja valokuvia, joita kehittämällä hän lähtee tulkitsemaan menneisyyttä omalla tavallaan. Dekkaria tai kauhukertomusta lähentelevät pätkät tarinassa pitävät pintansa loppuun asti, jossa viimeinen koukku paljastuu.

Teksti on välillä hiukan pitkitettyä, mutta tunnelmia ja tunteita se välittää oivallisesti. Moraalikoodit ja seksuaalisuuden ristiriidat eri aikoina ovat rohkeaa tekstiä.

Kirja on Laitisen ja Leinosen neljäs yhdessä kirjoittama nuortenromaani.
(Reetta Saine / Sivupiiri)



Nykyajassa elävä 15-vuotias Emilia ja 40 vuotta sitten samassa talossa asunut Meri kertovat tässä kirjassa vuorotellen omaa tarinaansa. Meri on kotoisin maalta ja ensimmäisessä työpaikassaan kotkalaisessa apteekissa kotiapulaisena. Merin paras kaveri on Seija, ja tytöt viihtyvät hyvin yhdessä, kunnes pojat ilmaantuvat mukaan kuvioihin. Alkuun kaikki tuntuu sujuvan hyvin, mutta pian ystävyydestä kehkeytyy triangelidraama, jossa on yksi tyttö liikaa. Myös Emilia saa uuden frendin Suvista, mutta kuinka käykään, kun Suvin poikaystävä Juri kiinnostuukin yllättäen Emiliasta. 1960-luvun alun Meri ja 2000-luvun Emilia elävät erilaista aikaa, mutta kasvukivut ja ihmissuhdesotkut toistuvat samanlaisina ajasta toiseen. Kaksoisvalotus lisää kummankin tarinan kiinnostavuutta ja antaa mahdollisuuden tehdä vertailuja ja rinnastuksia. Siinä missä Emilia valokuvaa ja skeittaa, Meri saa tyytyä vain haaveilemaan ompelijan ammatista. 2000-luvulla tytöt ovat valistuneita ja itsenäisiä, mutta pojat eivät ole juuri tainneet kehittyä vuosikymmentenkään aikana. Kirjan lukee lämpimikseen ja samalla miettii ihmissuhteiden vaikeutta. Rakkaus tulee ja menee - kestääkö ystävyys? Ja miltä mustasukkaisuus oikein tuntuu? - Kaikille nuorille naisille, jotka etsivät itseään - ja sitä oikeaa.
(Liisa Viiala/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

333

Kustantaja

Kieli