Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaksi raukkaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun Juhani Siljon postuumi teos, runo- ja aforismikokoelma SELVÄÄN VETEEN vuonna 1919 ilmestyi, julkisti se monin tavoin tekijän ja AinElisabet Pennasen rakkaussuhteen. Se oli aikaisemminkin ollut pienen helsinkiläisen kulttuuripiirin tiedossa, Tampereella sitä oli hienokseen seurailtu ja Jyväskylässä se oli nostanut seminaarin lehtorinrouvien ja heidän ystävättäriensä ristiretken tätä suhdetta vastaan erikseen ja "vapaata rakkautta" vastaan yleensä.

Tältä ensimäisen maailmansodan loppuvuosien suomalaiselta todelllisuuspohjalta kasvaa äitini AinElisabet Pennasen romaani KAKSI RAUKKAA. Se on romaani naisen taistelusta oikeudestaan omaan elämäänsä. Miehen ja naisen rakkauden käsityksen ja rakkauselämysten välinen ristiriita, rakkauden sisäinen kamppailu kietoutuu omahyväisen ja umpinaisen pikkukaupungin pahan silmän "jettatoren" jatkuvaan vainoamiseen.

Runoilijoita ympäröivät myös vuosisadan alun suomalaisen kulttuuripiirin sisäiset juonittelut, he elävät yhtähyvin sen ahtauden ja köyhyyden kuin sen hilpeät hetket ja rohkeat unelmat. Osittain tunnistettavien kulttuurihenkilöiden kuvaus on toisinaan parodinen ja aina subjektiivinen, mutta ei ilkeä eikä perustelematon, siinä henkii tuoreena aikalaisten näkökulma.

Kaupungin vieressä rehottaa suomalainen maaseutu vielä heräämättömässä luonnontilassaan maahan pinttyneine viljelijöineen, kutistuneine tai viisaine naisineen, sukuavioliittoineen, "omine" mielisairaineen ja avitominen lapsineen.

Romaani on täynnä maahan lannistavaa todellisuutta ja kuitenkin AinElisabet Pennasen ehdotonta elämänuskoa:
"Ellei elämä antautunut vapaaehtoisesti, ei sitä saanut vaatia, ei olla tietävinäänkään, että toivoi enemän ... täytyi vain korottaa omaa lämpöään, säteillä, hellittää kuin aurinko heltiämättömästi. Ehkä jokin hedelmä kuitenkin kypsyisi."
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Kahden runoilijan rakkaus

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

547

Kieli