Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Makiokan sisarukset

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Makiokan sisaruksien esikuvina olivat Tanizakin oma vaimo ja hänen kolme kälyään. Itsensä kirjailija on kuvannut romaanin keskeisimpään miesosaan, joka kuitenkin on vain sivurooli. Kyseessä ei kuitenkaan ole avainromaani vaan tarkka tyylikuva, elävistä malleista luonnosteltu mutta omaa elämäänsä elävä taideteos. Tanizaki halusi tallettaa Osakan seudun katoavan kulttuuriperinnön kuvaamalla Makiokan sisarusten elämää murroksen vuosina 1936-41; kertomuksen alkaessa Japani ryhtyy itäisen Aasian valloitukseen ja sen päättyessä ollaan jo Tyynenmeren sodan kynnyksellä.

Levottomuuksien ravistellessa koko maailmaa Makiokan sisaruksen yrittävät saada toiseksi nuorimman siskon hyvin naimisiin ja estää nuorimmaista joutumasta huonoihin. Jokakeväisestä kirsikankukkien ihailusta ei luovuta, vaikka retkelle on poikkeustilan tähden sonnustauduttava vaatimattomammin. Syksyn kuutamo herkistää koko perheen - palvelustyttöä myöten - laatimaan runoja, ja yhdeksi ikimuistoiseksi päiväksi olohuone muuttuu näyttämöksi, jolla kuopussisko tanssii samisenin säestyksellä taitavasti kuin geisha. Silti eletään 1900-lukua: sähköjunat, suodatinsavukkeet, taksi, radiokonsertit, permanentit, elokuvissa käynti, saksalainen valkoviini, kinofilmikamerat ja B-vitamiiniruiskeet kuuluvat jokapäiväiseen elämään.

Tanizaki on itse tunnustautunut feministiksi ja naisten palvojaksi. Makiokan sisarukset tutustuttaa meidät kirjailijaan, joka palvoo koko kulttuurinsa naisellisia piirteitä samaan aikaan kun tuon kulttuurin maskuliinisuus esittäytyy maailmalle surkean lopun saavana sapelinkalisteluna.
(Takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

713

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä