Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tällainen oli kaupunkini 1-2

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Keski-ikää lähestyvä asianajaja Anson Page on urallaan menestyvä, onnellista perhe-elämää viettävä mies, joka viisitoista vuotta sitten on muuttanut New Yorkiin. Siirtymäaika ei ollut helppoa, mutta hänellä on työnsä, hän elättää perhettään ja sitä paitsi – hänhän oli lähtenyt Pompey’s Headista hetkellä, jolloin hän ei enää voinut kestää asumista siellä. Entinen kiintymys valaa hänet joskus vieläkin – hän kuvittelee kotikaupunkinsa aurinkoiseksi, nauravaksi tytöksi, joka mielellään kävelee paljain jaloin. Samat talot, samat puut luovat siellä samoja varjojaan kuin isän ja isoisän aikoina, kaikki on siellä lämpimämpää, rauhallisempaa, täydellisempää kuin New Yorkissa.
Ja nyt on Anson matkalla Pompey’s Headiin suorittamaan tehtävää, jota voidaan sanoa erittäin harvinaislaatuiseksi. Duncanin kustannusosakeyhtiö on saanut kirjeen kirjailija Garvin Walesin vaimolta, Lucyltä. Siinä tämä väittää yhtiön äskettäin kuolleen virkailijan, miehensä läheisen ystävän, Philip Greenen kavaltaneen Garvinin saatavia. Tilejä tutkittaessa Greene on maksanut saman summan eräälle Anna Jones – nimiselle naiselle. Näyttää varmalta, että Greene on toiminut Walesin määräyksestä, mutta koska yhtiö ei pääse sovitteluihin arvoituksellisen ja vihamielisen Lucyn eikä maailmalta kuolleen Garvinin kanssa, lähetetään Anson Pompey’s Headiin toivossa, että hän vanhojen ystäviensä avulla pääsisi lähestymään kaupungin lähellä asuvia Waleseja.
Niin Anson joutuu tapaamaan vanhat tuttavansa, joiden kohtaloista on vuosiin tuskin kuullutkaan, hän elää uudelleen nuoruutensa – täällä häntä vastaan lehahtaa Etelän vihattu ja rakastettu ilma, sen vanha viehätys ja kotoinen olo, tukahduttavat ennakkoluulot ja ahtaat käsitykset. Romaanissa rinnakkainen punoutuvat Ansonin muistojen kuviot ja nykyhetken yhä mielenkiintoisemmaksi käyvä Garvin ja Lucy Walesin ongelman kehittyminen virittävät lukijan mielenkiinnon herpaantumattoman jännittyneeseen odotukseen.
(takakansiteksti Tällainen oli kaupunkini I)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Eräs Pompey’s Headin liikenneyhteyksien epäkohtia oli, että makuuvaunujuna New Yorkista Miamiin saapui sinne kello 5.45 aamulla.
Anson Page, joka istui eräässä vaunuosastossa, mille joku kekseliäs sielu oli antanut nimen ”Glynnin suo”, ymmärsi hyvin mistä nimi johtui. Tulijan ei ainoastaan ollut pakko nousta ennen päivän sarastusta ja lähteä junasta ennekuin ravintolavaunu avattiin – tulijan, joka hyvinkin saattoi olla tärkeä tekijä kaupungin liike-elämässä, työn rasittama mies, jolla oli alituinen kiire ja joka hyvinkin saattaisi pitää huonosti nukuttua yötä ja tyhjää vatsaa merkkeinä siitä, ettei Pompey’s Head ollut ihan sellainen aikaansa seuraava paikka kuin pitäisi – mutta kurisevan vatsan ja keskeytyneen levon ohella hän saattaisi esittää vielä pahemmankin moitteen. Mitä ihmettä voi ihminen tehdä kello 5.45 aamulla?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

368

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä