Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tinaharkko

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sakari Kirjavaisen Tinaharkko sijoittuu Helsingin lähihistoriaan, siihen aikaan, kun Itä-Helsinkiä rakennetaan kovaa vauhtia ja Vantaalle kohoaa Koivukylä. Tinaharkko on tarina Jappe Kärpäsestä ja 70-luvusta, lapsuudesta ja nuoruudesta Mellunmäessä. Japen Mellunmäki on uudenkarhea, siellä on oma sekä kavereitten kerrostalot ja niiden kellarit, Kuisminin K-kauppa ja Gulfin huoltsikka. Pian myös ostari, jonka statuksen kirjailija ripustaa lauseeseen: ”Kun ostoskeskus valmistui, Mellunmäestä tuli vihdoin viimein oikea lähiö”.

Japen koti on vaaleanvihreässä kerrostalossa, sen alimmassa kerroksessa. Viilutettu ovi vie rappukäytävästä tummanvihreään eteiseen ja olohuoneeseen. Olohuoneen ikkunassa roikkuivat isokukkaiset oranssin ja violetin väriset verhot ja lattialla makaa kellertävä pitkäkarvainen paimenmatto. Niin kovin tutun oloista.

Nuoruuteen Mellarissa, niin kuin nuoruuteen missä tahansa muuallakin, kuuluu näpistely, röökin poltto, tytöt ja salaa hankitut viinakset. Japen kaveri Salakka, on sen verran reteä otteissaan, että hän saa hommattua niitä kaikkia. Japen täytyy vain seurata mukana - usein olla kyllä maksumiehenä tai istua hämärämiesten panttina. Japen mukana kulkee usein myös Simo, pikkuveli, jota voi lahjoa sarjakuvilla. Ei ole kuitenkaan lähiöitä ilman jengejä ja arkeen kuuluvatkin tappelut, tönimiset ja kiusaamiset. Mellarista pääsee kätevästi myös Vuosaareen ja eräänä iltana Marjaniemen sillan alla, varastettuja viinaksia juoden, pojat miettivät tulevaa Itäkeskusta ja metroa, joka voisi viedä heidät pois. Niin kaukaiselta tuntuu Etelä-Helsinki.

Kirjavaisen lähiörealismi sykähdyttää ja kuljettaa minut takaisin omaan lapsuuteeni ja nuoruuteeni 70-luvulla. Siihen yksinkertaiseen elämään, jonka kohokohtia olivat uudet sarjakuvalehdet tai täydeksi kerätyt Kukkurakaupan kuponkivihot. Kirjassa on säröjä ja lohduttomiakin kohtaloita, mutta kaiken alta paistaa elämä. Romaani ei ole Japen kehityskertomus, vaan tummansävyinen, mutta samalla melankolisen lämmin kuvaus 70-luvun ihmisistä - ja elämästä, joka on joskus hiuskarvan varassa. Romaanissa ihmisten tarinat kietoutuvat yhteen kudelmaksi, joka tuo esiin elämän sattumanvaraisuuden ja yllätyksellisyyden. Elämä on maanantaiden ketju, kuten Jappe toteaa.
Sanojen aika –Laura Norris
Tämä on tarina ajasta, jolloin Helsinki laajeni voimakkaasti. Se kuvaa erityisesti myyttisen Itä-Helsingin syntyä. Sen näkökulma on nuorison ja ajankuva viiltävän tarkka. Sen tyyli on toteava ja tragikoominen, sen kertoma kutsuu ajattelemaan.

Sakari Kirjavaisen toinen romaani Tinaharkko kertoo Jappe Kärpäsestä, hänen perheestään ja kavereistaan. 70-luvun mellunmäkeläisistä, joiden tie vie milloin Sipoon metsiin, milloin Etelä-Helsingin hetteikköihin tai vaikka Kööpenhaminaan, Neuvosto-Karjalasta puhumattakaan.

Joku kuolee matkalle, joku palaa takaisin.

Hieno romaani tärkeistä asioista, lohdullinen kuvaus ”lohduttomuudesta”.

Jos on Mellari sielussa, niin mitä sinne muuta mahtuu?
(WSOY)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli